Nu cumpăra Galaxy A36 înainte să citești acest review

Nu cumpăra Galaxy A36 înainte să citești acest review

Scris de | 31 martie, 2025

Am văzut că Galaxy A56 a fost foarte căutat, fiind deja unul dintre cele mai accesate articole și clipuri connect din ultima vreme, așa că l-am luat la test și pe fratele său mai mic și mai ieftin, Galaxy A36. Chiar dacă cele două arată în mare parte identic la exterior, vom vedea pe parcursul acestui material că există destul de multe diferențe între ele, mai ales la nivelul performanței. Dacă A56 mi s-a părut că este un pas înainte, în cazul lui A36 se observă mai mult faptul că Samsung cam stagnează pe acest segment.

Galaxy A36 are mai multe elemente în comun cu A56

Anul acesta, Samsung a ales un design complet unitar între modelele seriei Galaxy A, toate fiind de aceeași dimensiune generală. A36, la fel ca A56, adaugă la rândul său o insulă în jurul camerelor, cu un spațiu între aceasta și capac, care va permite prafului să se adune acolo în timp. Singura diferență majoră între A36 și A56 la capitolul construcție este utilizarea unei rame din plastic, față de cea din aluminiu. Nu prea înțeleg această decizie, întrucât la costuri nu are cum să fie o mare diferență. Măcar avem din nou sticlă Gorilla Glass Victus+ pe ambele părți și rezistență la apă și praf IP67.

Alte asemănări ar fi zona Key Island din jurul butoanelor. Love it or hate it, ea pare să rămână un element emblematic pentru seria Galaxy A. Desigur, excelentul ecran este comun între cele două. De altfel, ecranul pare să fie marele avantaj al acestui model. Este mare, foarte luminos, are refresh rate la 120 Hz și totul arată foarte bine pe el. Anul trecut, A35 nu oferea redare în HDR, dar Samsung a decis să o aducă acum pe A36. Practic, dacă tot ce vrei de la un Galaxy A56 este acel ecran excelent, acesta se găsește și la un preț mai mic pe A36. Marginile sunt cam groase, dar este un aspect peste care eu aș putea trece pentru un panel atât de bun.

Performanța este un capitol la care nu vedem un upgrade prea mare

La capitolul performanță pot spune că am fost dezamăgit cel mai mult de Galaxy A36. Anul trecut, A35 împrumuta procesorul de pe A54, Exynos 1380, un procesor decent, dar nu foarte performant nici pentru acel moment. Anul acesta, în loc să „transfere” modelul 1480 de pe A55, Samsung a ales să facă „upgrade” la Snapdragon 6 Gen 3, o soluție Qualcomm. Și pe lângă asta, modelul de bază vine tot cu 6 GB memorie RAM, în timp ce toate celelalte telefoane din această zonă de preț oferă 8 GB.

Rezultatul este un telefon care mi s-a părut că se simte lent încă din primele momente în care l-am pornit. Vestea bună este că OneUI 7 se simte în continuare fluid în interfața generală, dar pornirea aplicațiilor și chiar și deblocarea ecranului se simt semnificativ mai lente decât pe modelul A56 pe care tocmai l-am testat. Iar testele confirmă că acest model nu doar că este sub A56 ca performanță, ceva ce ne-am fi așteptat oricum, ci că este la exact același nivel cu A35-ul de anul trecut, cu un mic aport la capitolul GPU. Scorurile în teste sunt aproape identice.

Măcar telefonul nu se încinge prea tare și își păstrează bine performanța pe care o are, dar faptul că are doar 6 GB RAM îl și împiedică să ruleze anumite teste precum Steel Nomad din 3DMark. Confirm însă că în majoritatea jocurilor va fi ok. Nu impresionează cu nimic, dar nici nu este slab. Call of Duty și Asphalt Legends vor rula OK pe setări medii.

O veste bună am la capitolul baterie. Cei 5.000 mAh nu mai par așa mulți când pui în comparație cu alte modele din piață, dar măcar procesorul nu este prea puternic, așa că nu consumă prea multă energie. Două zile de utilizare moderată este un scenariu complet posibil pentru A36, iar încărcarea la 45W, aceeași putere precum S25 Ultra, este un bonus binevenit.

Awesome Intelligence vine cu funcții AI de bază

Cei 6 GB RAM în versiunea de bază vor mai avea un efect nedorit, care se va simți mai târziu. Acest telefon va primi 6 ani de actualizări de sistem și securitate, iar dacă deja cei 6 GB RAM îl afectează, în timp problemele ar putea deveni mai mari. Din acest motiv, recomand să luați direct versiunea cu 256 GB și 8 GB RAM. Am văzut că este listat la doar 30 lei în plus pe magazinele de specialitate și cu siguranță merită din plin upgrade-ul. Pentru câteva săptămâni însă, acest Galaxy A36 va rula un software care încă nu este lansat pe flagship-uri precum Galaxy S24 Ultra de anul trecut: OneUI 7 cu Android 15.

A36 vine și cu Awesome Intelligence, dar include mai puține funcții decât A56. De exemplu, Best Face lipsește din efectele foto care există pe A56, însă celelalte, precum adăugarea efectului de portret în imagini fără, remasterizarea imaginilor și ștergerea obiectelor din fundal rămân. Apoi, există în browser opțiunea de citire a textului, care pare să fie un simplu text-to-speech rudimentar, cât și funcția de selecție AI, pe care am întâlnit-o prima dată pe modelele Note, care poate extrage text dintr-o zonă a ecranului, sau poate realiza gif-uri animate. Aș trece aceste funcții la „și altele”.

Awesome Intelligence pare să fie o colecție de funcții care pot fi utile din când în când, dar nu ceva ce îți va schimba felul în care folosești telefonul. Mai utile mi se par mai degrabă Circle to Search de la Google și asistentul Gemini, care reușesc să ofere o experiență de calitate consistentă pe oricare dintre dispozitivele pe care sunt disponibile.

Galaxy A36 vine cu aceleași camere pe spate de anul trecut, dar cu upgrade la cea frontală

Așa cum am văzut pe A56, nici A36 nu primește un upgrade la capitolul hardware pe camere anul acesta, cel puțin atunci când vorbim despre cele de pe spate. 50 megapixeli pe wide cu un senzor foarte mic, alături de un ultrawide de 8 megapixeli și un macro de 5 megapixeli compun sistemul de camere. Pe față însă, avem noul senzor de 12 megapixeli de pe A56, care s-a dovedit a fi destul de bun în testul anterior.

Pot confirma că acesta nu dezamăgește nici pe A36. Dacă vrei un telefon accesibil și bun pentru selfie-uri, acesta va servi acest rol foarte bine. Imaginile sunt detaliate pe timp de zi, iar modul portret decupează mai bine decât m-aș fi așteptat pe un model ieftin. Filmarea este acum posibilă până în rezoluție 4K pe camera frontală (și în HDR!), un upgrade de la Full HD.

Selfie

Restul camerelor oferă cam aceleași rezultate pe care le vedeam și pe A35. Asta înseamnă că avem o cameră principală bună pe timp de zi, dar nu grozavă. Având un senzor mai mic, este mai sensibilă la schimbările de lumină. Ziua în amiaza mare, imaginile ies detaliate și au culori plăcute, dar imediat ce lumina începe să dispară, imaginile sunt ceva mai zgomotoase, iar culorile își pierd din intensitate. Nu vei captura prea multe apusuri impresionante cu acest telefon.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x, 4x, 10x)

Ultrawide-ul se încadrează perfect în zona telefoanelor mid-range din ultima perioadă. Cei 8 megapixeli nu sunt de ajuns pentru a realiza imagini foarte detaliate, iar senzorul mic și diafragma mai închisă duc la rezultate sub așteptări. Această cameră ar trebui folosită doar în cazul în care nu te poți depărta de subiect pentru a-l fotografia cu camera principală. Macro-ul nici nu cred că merită amintit. Poți realiza fotografii de la apropiere mai bune cu camera principală decât cu cea dedicată pentru macro.

Fotografie pe timp de noapte (0.5x, 1x, 2x, 4x, 10x)

Există zoom prin crop și zoom digital, dar recomand maximum 2x. Opțiunile de 4 sau 10x nu pot produce rezultate bune în nicio situație. Recomand să le evitați. Așa cum recomand și să evitați orice în afară de camera principală pe timp de noapte. Modul nocturn încearcă să scoată rezultate cât mai bune prin procesare, dar nu prea reușește. Camera principală este însă OK chiar și noaptea, dar timpul de expunere este ceva mai lung decât la A56, din cauza senzorului mai mic. Am fost plăcut surprins de portrete pe timp de noapte.

Pentru filmare recomand să folosiți A36 doar ziua și doar pe camera principală (mostre în versiunea video). Imaginile sunt realizate în 4K la 30 de cadre pe secundă, au ceva zgomot chiar și ziua dacă ești în umbră sau nu este soare puternic, dar sunt utilizabile, iar stabilizarea este neașteptat de bună pentru un telefon ieftin. Noaptea însă, chiar și cu iluminat stradal puternic, imaginea este zgomotoasă, iar stabilizarea sub nivelul utilizabil.

Galaxy A36 NU este un telefon pentru cei care vor performanță foto peste medie. Din păcate, nu își depășește predecesorul, dar măcar nu dezamăgește. Galaxy A36 oferă exact ceea ce promite: performanță mid-range și Awesome Intelligence, accesibile tuturor.

Concluzia connect

Dacă A56 mi s-a părut destul de ușor de recomandat, în cazul lui A36 nu îl pot recomanda direct, cel puțin nu în versiunea de bază cu 6 GB RAM și nu la prețul de acum, de 1.700 lei. La 1730 lei poți cumpăra deja versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB stocare, care ar trebui să fie mai de viitor. Dar prețul corect pentru A56 ar fi undeva pe la 1300-1400 lei, preț la care cu siguranță va ajunge în următoarele câteva săptămâni, în cadrul primei campanii reduceri.

Plusuri

  • Ecran excelent, comun cu A56
  • Construcție cu sticlă pe ambele părți
  • Autonomie bună
  • 6 ani de actualizări software

Minusuri

  • Nu este un mare upgrade de performanță față de A35
  • Aceleași camere ca anul trecut
  • Funcții AI de bază

Etichete: , , , , ,