Experimentele pe animale ar putea dispărea odată cu listele de așteptare pentru organe de transplant. Oamenii de știință propun realizarea de „corpuri de schimb” realizate din celulele stem ale donatorilor. Acestea vor fi utile și pentru cercetarea medicală sau farmaceutică, dar și pentru furnizarea de organe. Vor fi folosite tehnici genetice pentru a bloca dezvoltarea creierului, producând corpuri cărora le lipsește gândirea, sentimentele sau capacitatea de a simți durerea.
Conceptul de „corpuri de schimb”
De câte ori discutăm despre cercetări medicale, auzim de studii pe șoareci la laborator. Se mai făceau teste pe mamifere, pe maimuțe, dar tot mai multe organizații spun că este lipsit de etică să chinuim animalele care simt și experimentează sentimente chiar dacă nu au inteligență umană. Pe de altă parte, există liste lungi de oameni care așteaptă un transplant de ficat, rinichi sau de inimă, organe care nu pot proveni acum decât de la donatori, cel mai adesea în urma unor alte tragedii.
În plus, siguranța și eficacitatea oricărui medicament experimental trebuie confirmate prin studii clinice pe corpuri umane vii. Aceste studii costisitoare riscă să dăuneze pacienților, pot dura un deceniu sau mai mult pentru a fi finalizate și ajung la aprobare în mai puțin de 15% din cazuri. Însă toate acestea vor putea fi lăsate în urmă în curând, scrie MIT Technology Review.
Ar putea exista o modalitate de a ieși din acest impas moral și științific. Progresele recente în biotehnologie oferă acum o cale de a produce corpuri umane vii fără componentele neuronale care le-ar permite să gândească, să fie conștiente sau să simtă durerea. Mulți vor găsi această posibilitate deranjantă, dar dacă cercetătorii ar găsi o modalitate de a pune aceste tehnologii împreună, s-ar putea într-o zi să reușim să creăm corpuri „de rezervă”, atât umane, cât și non-umane.
Sună un pic a SF, mai ales că au fost filme pe tema asta. În The Island (2005) se folosea clonarea oamenilor pentru a crea corpuri de schimb pentru cei bogați. În Altered Carbon (2018), deja personalitatea fiecăruia putea fi transferată instant în alt corp nou la nevoie.
Dar progresul tehnologic recent a împins acest concept în domeniul realității. Celulele stem, unul dintre cele mai interesante tipuri de celule, se formează în timpul creșterii și pot da naștere la orice alt tip de celulă din corpul adultului. Recent, cercetătorii au folosit aceste celule stem pentru a crea structuri care par să imite dezvoltarea timpurie a embrionilor umani reali. În același timp, tehnologia uterului artificial avansează rapid și se pot deschide alte căi pentru a permite dezvoltarea fetușilor în afara corpului.
Astfel de tehnologii, împreună cu tehnici genetice consacrate pentru a inhiba dezvoltarea creierului, fac posibilă imaginarea creării de corpuri de schimb. Acestea vor produce apoi o sursă potențial nelimitată de corpuri umane, dezvoltate în întregime în laborator, cărora le lipsește gândirea sau capacitatea de a simți durerea. Există încă multe obstacole tehnice pentru realizarea acestei viziuni, dar avem motive să ne așteptăm că pe viitor ar putea transforma radical cercetarea biomedicală.