AMD lansează Radeon RX 9070 și 9070 XT la prețuri sub concurență

Scris de | 28 februarie, 2025
AMD lansează Radeon RX 9070 și 9070 XT la prețuri sub concurență

AMD a anunțat oficial lansarea seriei de plăci video Radeon RX 9000, din care fac parte, momentan, doar două modele: Radeon RX 9070 și RX 9070 XT, ambele variante care țintesc către zona mid-range de performanță înaltă. Avantajul acestor modele față de altele din piață sunt la nivel de memorie, ambele fiind echipate cu 16 GB memorie, care a devenit o caracteristică extrem de importantă pentru jocurile moderne, atât în rezoluție 4K, cât și în rezoluții mai „normale”, precum QHD.

Prețul este competitiv

Radeon RX 9070 și 9070 XT se lansează oficial pe 6 martie în magazine și sunt echipate cu memorie GDDR6. Prețurile anunțate momentan sunt în dolari americani și pornesc de la 549 dolari pentru modelul de bază și 599 dolari pentru varianta XT. Vestea bună este că nu sunt diferențe imense între ele, însă dacă vrei să beneficiezi de performanța de top disponibilă, nu va trebui să faci un efort financiar foarte mare până la XT.

Diferențele între modele sunt în patru puncte cheie. Radeon RX 9070 XT este livrat cu 64 de unități de calcul, iar cipul grafic rulează la 2,4 GHz standard și atinge 3 GHz în boost. În consecință, are un consum „măricel”, de 304W declarat. 9070 „simplu” ar putea fi însă o alegere bună pentru sisteme eficiente, cu consum redus, având 56 de unități de calcul, cu 8 în minus, și frecvențe de 2,1 GHz de bază și 2,5 GHz în boost. În consecință, acest model consumă doar 220W.

Radeon RX 9070 și 9070 XT sunt primele de al AMD care integrează upscaling cu AI

Ce promit noile plăci la nivel de capabilități? În primul rând, aceste sunt echipate cu unități de calcul RDNA 4 „unificate”, care asigură cu până la 40% mai multă performanță față de cele RDNA 3. Ray Tracing-ul ar trebui să fie la rândul său de 2 ori mai performant per unitate de calcul față de generația anterioară, în timp ce acceleratoarele AI de generație a doua pot fi cu până la 8 ori mai rapide în scarcini INT8.

Asta ajută inclusiv la afișarea jocurilor cu upscaling prin FSR4 (FidelityFX Super Resolution 4), care folosește acum algoritmi AI pentru a îmbunătăți performanța fără să scadă calitatea imaginii, prin renderizare la o rezoluție mai mică și upscaling la rezoluția nativă aleasă. Tot AI-ul va asigura funcțiile HYPR-RX precum Fluid Motion Frames 2.1, care generază cadre, Anti-Lag, care scade latența sistemului și Radeon Boost, care asigură stabilitatea cadrelor pe secundă.

Sunt așteptate 30 de jocuri compatibile cu FSR4 la lansare și peste 75 de jocuri care vor fi lansate în 2025. Desigur, jocurile care folosesc FSR 3.1 rămân compatibile cu noile plăci, dar calitatea imaginii va fi mai bună cu FSR4. Probabil că producătorii de jocuri vor începe să își actualizeze și titlurile mai vechi odată cu această lansare.

Software-ul Adrenalin are acum AI integrat, și poți găsi opțiuni mai repede, discutând cu un chatbot „AMD Chat”. Acesta te poate ajuta să îți configurezi corect sistemul de gaming.

La nivel de conectivitate, noile Radeon RX 9070 se laudă cu compatibilitate cu standardul DisplayPort 2.1a și HDMI 2.1b, pentru rezoluții de până la 8K la 144 Hz în 12 biți, fără compresie, și sincronizare FreeSync pentru eliminarea tearing-ului.

Rămâne de văzut cât de performante sunt noile AMD Radeon RX 9070 și 9070 XT în comparație cu modelele NVIDIA de pe același prag de preț. 9070 „standard” ar putea intra în concurență directă cu GeForce RTX 5070, model care încă nu a ajuns pe piață. Este așteptat un preț similar pentru acel model, însă așa cum am văzut în trecut, nu ne așteptăm să existe la acel preț la raftgurile magazinelor. 

Versiunea XT ar putea concura cu 5070 Ti, care este din start mai scumpă cu 150 de dolari și se găsește la prețuri de 900 sau chiar 1.000 de dolari la raft. Dacă plăcile AMD vor fi disponibile la prețurile anunțate (poate puțin mai mari în Europa după aplicarea taxelor), iar performanța este competitivă, s-ar putea să avem, în sfârșit, concurență în zona de gaming mid-range superioară.

Etichete: , , , , , , , , ,