iPhone 16e s-ar putea să nu iasă favorabil într-o comparație cu modelul iPhone 16 standard, întrucât vine cu destul de multe „downgrade-uri”, însă față de modelul iPhone SE din generația a treia pe care îl înlocuiește, acesta vine cu multe upgrade-uri. Probabil că Apple consideră că cei care au acum un iPhone SE vor dori să facă upgrade la iPhone 16e, pentru că este cel mai ieftin model din ofertă, iar de banii pe care îi dau, vor primi un telefon mult mai bine dotat. Iată îmbunătățirile principale.
Procesor mai puternic
iPhone SE a fost lansat în 2022, cu hardware-ul generației iPhone 13, un cip foarte capabil la momentul respectiv. După trei ani, acesta nu ar trebui să dea semne prea mari de „oboseală”, dar iPhone 16e vine cu Apple A18, cel mai nou procesor al companiei, care este printre cele mai performante din piață în sarcini single-core și multi-core.

Ecran OLED mai mare
Ecranul de 6,1” cu panel OLED este probabil cel mai mare upgrade pe care Apple îl oferă de la iPhone SE. Vechiul ecran de 4,7” cu panel LCD este înlocuit cu un ecran ceva mai modern, semnificativ mai mare și mai luminos, compatibil cu formate de redare HDR.


Camere mai bune
iPhone SE folosea o cameră de 12 megapixeli destul de învechită la momentul respectiv, dar iPhone 16e folosește o cameră mult mai modernă, de 48 megapixeli, cu capabilități de zoom 2x prin crop, și filmare 4K în format HDR Dolby Vision. Fotografiile în toate condițiile ar trebui să fie semnificativ mai bune pe noul model.

Camera frontală primește la rândul său un upgrade de la 7 la 12 megapixeli și de la filmare 1080p la 4K și chiar înregistrare HDR Dolby Vision. În consecință, apelurile prin FaceTime cresc la rezoluție Full HD prin 5G sau Wi-Fi.
Redare audio îmbunătățită
Deși poate părea un upgrade minor, difuzoarele stereo de pe iPhone 16e pot oferi redare spațială și Dolby Atmos. Cel mai probabil și calitatea, dar și volumul sunt îmbunătățite.
Conectivitate: satelit/5G mai rapid/Bluetooth
Deși această funcționalitate nu este disponibilă peste tot în lume, acolo unde există, iPhone 16e poate trimite mesaje către autorități prin conectivitate satelit, chiar și acolo unde rețelele telecom nu au acoperire.

Conectivitatea 5G prin modemul Apple C1 oferă posibilitatea de LTE Gitabit și viteze mai mari pe 5G, cât și conexiuni 4x4MIMO față de 2x2MIMO. Wi-Fi-ul rămâne la fel, dar Bluetooth urcă la versiunea 5.3, pentru calitate mai bună de redare și consum de energie mai mic.
Autonomie mult mai bună
iPhone 16e se laudă chiar și cu ore în plus de redare video față de iPhone 16, deci nu este de mirare că iPhone SE va fi depășit foarte ușor. Apple spune că vei primi 9 ore în plus de redare video la o singură încărcare (26 ore) pe 16e față de SE (15 ore). Încărcarea se face însă tot la 20W.

Port Lightning
iPhone 16e face trecerea la port-ul USB-C chiar și pe cel mai ieftin telefon de la Apple, după 13 ani în care port-ul Lightning a fost prezent pe dispozitivele companiei. Deși nu face și upgrade la viteze de transfer mai mari, fiind limitat tot la lățime de bandă USB 2, acesta permite încărcarea cu orice cablu ai la îndemână, nu doar cele compatibile cu telefoanele Apple.
Face ID
Butonul Home care găzduia senzorul de amprentă Touch ID este eliminat de pe iPhone 16e. În locul său apare Face ID, sistemul de recunoaștere facială, pe care Apple îl folosește pe telefoanele sale încă de la modelul iPhone X.

Construcție mai rezistentă
Deși iPhone SE este la rândul său construit din sticlă pe față și spate și aluminiu pe laterale, iPhone 16e vine cu sticla Ceramic Shield pe ambele părți, mai rezistentă la zgârieturi și șocuri mecanice. De asemenea, rezistența la apă este upgradată la IP68 de la IP67, cu adâncime de până la 6 metri timp de 30 minute, față de doar 1 metru pe SE. Slider-ul pentru oprirea alertelor sonore este înlocuit cu Action Button, un buton programabil care a debutat pe seria iPhone 15.

RAM și stocare
Noul iPhone 16e vine cu 8 GB memorie RAM, la fel ca modelele iPhone 16 și 16 Pro. De asemenea, capacitățile de stocare au fost dublate față de SE. Avem 128 GB la bază, de la 64 GB, și 512 GB în versiunea de top, față de 256 GB. Memoria RAM extra asigură funcționalitatea Apple Intelligence, care nu este prezentă momentan decât pe modelele din seria 16 și pe cele două dispozitive iPhone 15 Pro.
Rămâne de văzut după review-ul lui iPhone 16e dacă upgrade-ul de la un iPhone SE din generația 3 merită, însă există destul de multe îmbunătățiri care pot oferi o experiență de utilizare semnificativ mai modernă pe noul smartphone de la Apple.
Citește și 10+ funcții la care renunți atunci când alegi noul iPhone 16e