OpenAI a primit o lovitură mare din partea DeepSeek, modelul AI chinezesc fiind mult mai eficient și mai rapid decât diversele versiuni de ChatGPT, la o performanță similară. Totuși, liderul domeniului AI mai are câțiva ași în mânecă, pe care tocmai i-a „dezlănțuit”: modelele o3-mini și Deep Reasoning. Este vorba despre două noi modele AI, ambele cu capabilități avansate de raționament, care vor fi disponibile, pentru început, celor care plătesc abonamente ChatGPT Pro și vor ajunge și la restul utilizatorilor în curând.
ChatGPT o3-mini este un AI „rațional” mai eficient decât o1-mini
Primul este modelul „o3-mini”, un urmaș al modelului ChatGPT o1-mini, lansat în toamna anului trecut. Acesta era deja anunțat încă din decembrie și acum ajunge, în sfârșit în mâinile abonaților ChatGPT Plus, Team și Pro. o3-mini este încă un model care poate rezolva probleme avansate de matematică, programare sau alte științe exacte și este cu 24% mai rapid decât o1-mini. Acesta poate atinge același nivel de performanță precum o1-mini folosind un nivel „mediu” de raționament, și poate depăși o1 „standard” la nivel maxim.
Felul în care funcționează o3-mini este similar cu alte AI-uri „raționale”. Acesta nu generează răspunsurile direct, ci le procesează și încearcă să elimine posibile piste false sau halucinații. Abonații Plus și Teams vor avea o limită de 150 de mesaje pe zi pentru o3-mini, o limită crescută de la 50 pe o1-mini în trecut. Utilizatorii „Free” vor beneficia de asemenea de acces la o3-mini într-o manieră limitată, alegând opțiunea „reasoning”.
Deep Research poate să creeze rapoarte, statistici și studii de piață
Un alt model nou este Deep Research. Acesta este antrenat special pentru a realiza analize avansate de date, pe baza cerințelor utilizatorilor. Îi poți cere să creeze studii de piață și tot felul de statistici pe baza unor date publice. AI-ul Deep Research de la OpenAI caută informații pe internet, le compilează și structurează și poate să le afișeze în tabele, grafice sau alte metode ușor de parcurs, pe lângă text și explicații pentru felul în care a ajuns la aceste rezultate.
Deep Research este însă un AI care procesează mai mult și mai lent informațiile. Un răspuns complet poate fi generat și în jumătate de oră, iar pentru a evita posibile erori în acestea, după prima cerință a utilizatorului, AI-ul pune câteva întrebări pentru a se asigura că raportul va fi cât mai bine „mulat” pe dorințele utilizatorului.
Informațiile sunt bazate pe surse și le poți verifica dintr-o listă de link-uri care sunt puse la dispoziție. Mai mult, AI-ul va oferi și link-uri către surse alternative, pe care nu le-a folosit obligatoriu pentru rezultate, dar care sunt pe același subiect. Desigur, OpenAI încurajează utilizatorii să verifice întotdeauna datele, pentru a evita eventuale erori.
Deep Research se lansează inițial pentru abonații Pro și va veni mai târziu pe abonamentele Plus și Teams.