Samsung ne-a arătat la CES 2025 cum vede viitorul și de ce AI-ul este esențial

Scris de | 30 ianuarie, 2025
Samsung ne-a arătat la CES 2025 cum vede viitorul și de ce AI-ul este esențial

De ani buni deja, Samsung lucrează la stabilirea unui ecosistem interconectat de device-uri, un soi de „plasă” formată din toate produsele sale, care comunică între ele, se pot controla reciproc cu ușurință și ar trebui să îți facă viața mai ușoară. E un sistem pe care gigantul sud-coreean l-a dezvoltat peste limita clasică, formată din smarthone-uri, tablete și laptop-uri, și în care a integrat de-a lungul timpului și televizoare, mașini de spălat, frigidere și multe altele.

Și pentru că 2024 a fost anul AI-ului, cel în care inteligența artificială a ajuns pe smartphone-uri în adevăratul sens al cuvântului, 2025 vine cu extinderea acesteia, cel puțin în viziunea celor de la Samsung. Iar cel mai edificator exemplu în acest sens este reprezentat de lineup-ul de produse prezentate la CES (Consumer Electronics Show), în Las Vegas, la începutul acestui an. Sub sloganul „AI for All”, Samsung a arătat diversele feluri în care inteligența artificială își va face loc în casele oamenilor în viitorul apropiat, precum și cum funcționează aceasta prin ecosistemul SmartThings și prin device-urile pe care le lansează producătorul sud-coreean.

Ecrane peste tot, chiar și pe electrocasnice

Una dintre certitudinile cu privire la felul în care vede Samsung viitorul apropiat este reprezentat de „Screens Everywhere”, o sintagmă care se explică de fapt foarte ușor, reprezentând integrarea de ecrane în mai toate dispozitivele inteligente din casă, pentru un control mai ușor și mai intuitiv. Screens Everywhere este o inițiativă gândită mai ales pentru electrocasnice, prin integrarea unor ecrane tactile de 7 și 9 inchi, denumite de Samsung Home AI, care pot afișa informații esențiale. Spre exemplu, în cazul mașinilor de spălat noi, acestea pot indica temperatura sau ciclurile de spălare, dar pot servi și ca un hub de control al locuinței, de unde poți controla alte device-uri legate la aceeași rețea. Ecranele AI Home sunt integrate inclusiv pe frigiderele Bespoke, astfel încât poți controla din bucătărie diverse aparate electrocasnice din întreaga casă, doar prin ecranul tactil, și poți vedea diverse informații precum alimentele din interiorul frigiderului, fără să mai deschizi ușa.

Tot ecranele sunt în centrul atenției și în ceea ce privește Vision AI, sintagma care se referă la evoluția tehnologică a televizoarelor produse de Samsung. Vision AI reprezintă colectivul tuturor funcțiilor și tehnologiilor pentru TV pe care le folosește producătorul sud-coreean și în care integrează inteligența artificială, precum spre exemplu Neo QLED 8K și ale sale diverse opțiuni de upscaling, remastering sau îmbunătățire a culorilor (8K AI Upscaling Pro, Auto HDR Remastering Pro sau Color Booster Pro).

Vision AI vede fiecare televizor din casa unui utilizator drept o interfață de control, care îți permite să vezi rapid informațiile care contează pentru tine, să controlezi dispozitivele din locuință și să îți faci viața mai ușoară, în funcție de propriile tale rutine. Spre exemplu, Pet and Family Care îi supraveghează pe cei dragi și poate detecta comportamente neobișnuite ale acestora, și poți folosi camerele din televizoare pentru a te asigura că animalele tale sunt în siguranță chiar și atunci când te afli la distanță.

Televizoare mai bune cu AI

Televizoarele cu AI oferă îmbunătățiri semnificative și în ceea ce privește calitatea imaginii și a sunetului. Cel mai avansat televizor al Samsung de până acum, modelul Neo QLED 8K QN990F, vine cu o mulțime de funcții precum mai sus amintitele 8K AI Upscaling Pro, care poate ridica un conținut cu rezoluție mai mică la o calitate 8K, pentru mai multe detalii și claritate, Auto HDR Remastering Pro, care îmbunătățește calitatea chiar și în scenele întunecate sau Color Booster Pro, care face culorile mai vibrante și îmbunătățește imaginea. De asemenea, la acestea se adaugă Adaptive Sound Pro, o funcție audio care separă și optimizează componentele sunetului, pentru mai multă claritate – dialogurile, efectele sonore sau muzica se aud astfel distinct și echilibrat.

Alte funcții audio importante care se folosesc de AI se găsesc și pe noile soundbar-uri Samsung prezentate la CES, precum modelul HW-Q990F, care vine cu un control dinamic al bass-ului pentru un sunet fără distorsiuni și o analiză mai clară a vocii personajelor dintr-un film sau un serial, pentru a se asigura că nu ratezi niciun cuvânt.

Tot la acest capitol, al sunetului îmbunătățit, intră și Eclipsa Audio, un nou format de sunet 3D „spațial”, dezvoltat în parteneriat cu Google pentru a asigura o experiență audio captivantă. Marele avantaj al acestui format, spre diferență de alternative precum Dolby Atmos sau DTS:X, este faptul că a fost dezvoltat sub IAMF (Immersive Audio Model an Formats) al Alliance of Open Media, ceea ce înseamnă că va fi gratuit de folosit. Totuși, vor exista condiții de certificare pentru dispozitive pentru a asigura compatibilitatea. 

„Camera de control” SmartThings

Pentru un control mai ușor al tuturor gadget-urilor din locuință, Samsung include recunoașterea vocală prin Bixby pe majoritatea device-urilor sale noi, inclusiv electrocasnice. Home AI este denumirea pe care sud-coreenii o oferă felului în care inteligența artificială și device-urile care au funcții ce se folosesc de aceasta, ajung să se adapteze la rutina zilnică a unei persoane. Spre exemplu, un aspirator robot poate porni automat înainte să ajungi acasă, sau poți afla oricând ce îți lipsește din frigider pentru a găti cina. De asemenea, pentru a asigura securitatea casei și a tuturor dispozitivelor din interiorul acesteia, Samsung se folosește de Knox Matrix, un sistem de protecție a datelor avansat, aplicabil pentru toate device-urile Samsung recente.

Bineînțeles, o astfel de dinamică nu ar putea funcționa fără o aplicație intuitivă și ușor de folosit, iar pentru asta Samsung are SmartThings, platforma sa de control principală a tuturor dispozitivelor. De ceva timp, SmartThings permite inclusiv monitorizarea energiei consumate prin SmartThings Energy, și face extrem de ușoară automatizarea întregii locuințe. O altă funcție, SmartThings Ambient Sensing, analizează mediul și comportamentele utilizatorului, ajustând automat unele dispozitive pentru a răspunde nevoilor acestuia. Flex Connect permite o gestionare eficientă a energiei, și oferă și recompense pentru acest lucru prin programul Samsung Rewards.

Practic, SmartThings a evoluat și a trecut de studiul în care era un hub central unde doar puteai vedea dispozitivele conectate la rețeaua ta și câteva informații despre fiecare. Acum este o veritabilă cameră de control, de unde poți schimba setări rapid, poți vedea toate informațiile de care ai nevoie cu privire la casa ta, și o poți face mai inteligentă ca niciodată. 

Articol susținut de Samsung România.

Etichete: , , , , , , ,