Interzicerea care n-a fost: TikTok oprit temporar, dar restaurat rapid în SUA cu susținerea lui Trump

Scris de | 20 ianuarie, 2025
Interzicerea care n-a fost: TikTok oprit temporar, dar restaurat rapid în SUA cu susținerea lui Trump

Interzicerea TikTok în SUA a fost un subiect extrem de important în ultimele câteva luni, data de 19 ianuarie fiind stabilită de mult drept momentul la care ByteDance, compania chineză din spatele rețelei de socializare trebuia să ia o decizie. Fie vinde operațiunile TikTok din Statele Unite către o companie americană, fie autoritățile SUA vor fi nevoite să blocheze rețeaua pe teritoriul țării. Acel moment a avut loc ieri, iar TikTok într-adevăr a „dispărut”, notificând utilizatorii că rețeaua este oprită „temporar” din cauza legii noi care intră în vigoare, dar s-a întors după 12 ore, menționând asigurări din partea președintelui ales, Donald Trump.

Legea anti-TikTok a intrat în vigoare pe 19 ianuarie

Astăzi, 20 ianuarie, Donald Trump urmează să fie învestit în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii pentru cel de-al doilea său mandat. Acesta a fost cel care, în timpul primului său mandat a pornit această „vânătoare de vrăjitoare” împotriva TikTok, rețea de origine chineză.

Se pare însă că în cei patru ani în care Trump a stat departe de Biroul Oval de la Casa Albă, acesta și-a mai schimbat părerea. În primul rând pentru că rețelele de socializare „tradiționale” precum Twitter (la vremea aceea) și Facebook l-au blocat pentru vreo doi ani pentru declarațiile făcute pe 6 ianuarie 2021 când susținătoriii săi au intrat cu forța în clădirea Capitoliului de la Washington. Apoi, Trump a observat că în campania electorală pe care a dus-o pe TikTok, a reușit să atragă tineri de partea sa, câștigând pentru prima dată pentru republicani votul tinerilor, la distanță mare de democrați. Trump a încercat să „lupte” împotriva interzicerii TikTok și nu s-a ferit să zică asta în public în ultimele câteva luni, mai ales după alegerile din noiembrie 2024.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis să respingă cererile TikTok pentru o extensie a termenului în care legea să intre în vigoare, iar TikTok, cât și Apple și Google s-au conformat. TikTok a oprit serviciile furnizate către utilizatorii din SUA, afișând un mesaj prin care anunța acest lucru:

„Actualizare importantă de la TikTok

Ne pare rău că o lege din SUA care interzice TikTok va intra în vigoare pe 19 ianuarie și ne va forța să facem serviciile noastre temporar indisponibile.

Lucrăm pentru a restaura serviciul nostru în SUA cât mai curând posibil și apreciem sprijinul vostru. Vă rugăm să rămâneți alături de noi.”

Trump a intervenit și a oferit garanții pentru restaurarea serviciilor rețelei

Acest mesaj a fost afișat însă doar pentru vreo 12 ore, întrucât în cursul zilei de duminică, Trump a ieșit în public, pe rețeaua de socializare Truth (pe care a fondat-o) și a oferit asigurări că va da un ordin executiv chiar luni, după învestirea în funcție, pentru a extinde perioada de grație pentru TikTok. Acesta a încurajat companiile americane să nu blocheze TikTok, iar o parte din motiv a fost, evident, pentru binele său: „americanii merită să vadă inaugurarea de luni”. Acesta a menționat însă că TikTok va trebui totuși vândut, iar statul american ar putea cumpăra și deține 50% din rețea, alături de un posibil cumpărător:

„Solicit companiilor să nu permită ca TikTok să rămână offline! Luni voi emite un ordin executiv pentru a extinde perioada de timp înainte ca interdicțiile prevăzute de lege să intre în vigoare, astfel încât să putem ajunge la un acord care să protejeze securitatea națională. Ordinul va confirma, de asemenea, că nu va exista nicio răspundere pentru nicio companie care a ajutat la menținerea TikTok activ înainte de emiterea ordinului meu.

Americanii merită să urmărească Inaugurarea noastră entuziasmantă de luni, precum și alte evenimente și conversații.

Aș dori ca Statele Unite să dețină o poziție de proprietate de 50% într-o societate mixtă. Prin acest demers, salvăm TikTok, îl menținem în mâini sigure și îi permitem să rămână activ. Fără aprobarea Statelor Unite, TikTok nu există. Cu aprobarea noastră, valorează sute de miliarde de dolari – poate chiar trilioane.

Prin urmare, gândul meu inițial este o societate mixtă între proprietarii actuali și/sau noi proprietari, prin care SUA să dețină 50% dintr-o societate mixtă creată între SUA și oricare achiziție pe care o alegem.”

Această declarație complică puțin situația, întrucât o companie „de stat” nu ar putea să șteargă conținut de pe platformă atunci când moderează, întrucât ar încălca primul amendament al Constituției americane, întrucât ar putea fi considerată cenzură. Companiile private pot „cenzura”, întrucât oferă acces la servicii private, însă atunci când statul este implicat, acele servicii devin publice, și se supun unor alte legi.”

Oricare ar fi situația în care TikTok se va regăsi în curând, important este că TikTok a revenit la scurt timp după ce Trump a publicat acest mesaj. Rețeaua a oferit pentru utilizatorii din SUA o altă notificare de întâmpinare care îl credita direct pe președintele Trump drept cel care a făcut această întoarcere posibilă:

„Bine ați revenit!

Vă mulțumim pentru răbdare și sprijin. Ca rezultat al eforturilor președintelui Trump, TikTok este din nou disponibil în SUA!

Puteți continua să creați, să distribuiți și să descoperiți toate lucrurile pe care le iubiți pe TikTok.”

TikTok rămâne indisponibil pentru download, cel puțin temporar. Zuckerberg și Elon Musk, printre favoriții care ar putea cumpăra TikTok alături de SUA

Totuși, această „revenire” a TikTok nu este o revenire completă. Aplicația rămâne delistată de pe platformele de distribuție de aplicații, precum App Store și Google Play Store, alături de toate celelalte aplicații de la ByteDance.  Doar cei care încă au aplicația instalată o pot folosi. De asemenea, companiile care permit întoarcerea TikTok riscă amenzi mari (5.000 dolari per utilizator TikTok), întrucât între momentul în care a revenit TikTok și semnarea ordinului executiv din partea lui Donald Trump, această activitate este ilegală. Desigur, autoritățile ar trebui să aplice legea punctual pentru a „pedepsi” companiile care nu o respectă, dar probabil că toată lumea așteaptă transferul de putere între Joe Biden și Donald Trump de astăzi înainte să ia acțiune.

Legal, Donald Trump nu poate oferi decât o amânare de 90 de zile pentru TikTok. Această amânare ar trebui să fie realizată pe baza unor documente preliminarii semnate între TikTok și un posibil cumpărător, care să arate intenția de vânzare și interesul pentru achiziție. Având în vedere schimbările care au avut loc peste weekend, compania Meta a lui Mark Zuckerberg ar fi unul dintre „candidații” SUA pentru a prelua serviciile TikTok. Recent, utilizatorii din SUA au început să primească notificări din partea Facebook și Instagram să își lege contul de TikTok de cel de pe rețelele lor de socializare, sugerând că deja se lucrează la astfel de integrări care ar avea loc după o achiziție.

Elon Musk a luat duminică din nou o poziție oficială în legătură cu interzicerea TikTok. Acesta își menține narativa despre libertatea de exprimare, care este, în viziunea lui îngrădită, dacă TikTok este interzis. De altfel, acesta a recunoscut de-a lungul timpului că rețeaua X are de câștigat dacă TikTok este interzis. Totodată acesta pune în discuție o situație interesantă: China nu este echitabilă în această speță. Dacă TikTok este permis în SUA, de ce nu este și rețeaua X (sau alte rețele de socializare americane) permisă pe teritoriul Chinei? Musk sugerează că „ceva trebuie să se schimbe”.

Au existat în ultimele săptămâni zvonuri despre o achiziție TikTok din partea lui Elon Musk, pentru o integrare cu X. De asemenea, acesta a publicat ieri pe contul său de pe X o întrebare pentru urmăritorii lui: „Să cumpăr sau nu TikTok?”. Musk ar urma să facă parte din administrația Biden în rol de lider al DOGE, o divizie a guvernului care are termen de doi ani pentru a crea un guvern mai eficient în SUA, reducând numărul de angajați, agenții și reglementări în anumite domenii. Sunt estimate reduceri de costuri de 2 trilioane de dolari americani.

Trump se întoarce la Casa Albă cu o victorie

Momentan, situația este într-un soi de purgatoriu. TikTok este oficial interzis în SUA, legea fiind clară în această situație. Totuși, TikTok încă funcționează pentru utilizatori, dar aplicația nu poate fi descărcată și nici celelalte aplicații ale ByteDance nu mai sunt disponibile. Totul stă acum în mâinile lui Donald Trump și probabil că vom afla deznodământul acestei situații astăzi, sau cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni, care se anunță una extrem de importantă pentru politica americană.

Pe lângă promisiunea că va aduce TikTok înapoi, Trump a mai promis că în prima săptămână de mandat va începe razii pentru a deporta imigranții ilegali din SUA, va întări protecția granițelor, în special în sudul țării, și va opri cât mai repede războiul din Ucraina. Dacă va reuși să facă toate acestea în următoarele 7 zile, rămâne de văzut, dar important este că Trump intră înapoi în Casa Albă cu o victorie în situația TikTok, văzută de publicul larg drept un eșec al administrației Biden și a Partidului Democrat.

Etichete: , , , ,