Cred că în ultima vreme am fost mai entuziasmat de lansările de iPhone SE decât de alea normale, mai ales că Apple au devenit cam nesimțiți cu prețurile în ultima vreme. Așa că vestea cum că următorul SE va avea un preț mai mic de 500 de dolari (sursa în japoneză) a picat numai bine. Dar se pare că acest price-tag atractiv este rezultatul unui soi de experiment: modemul de rețea din noile telefoane va fi unul produs in-house de către Apple. Astfel salvează o grămadă de bani pe partea de achiziție și licențiere a modemurilor Qualcomm.
Partea mai puțin bună este că nu știm încă nimic despre acest modem – iar în cazul unui smartphone, a unui telefon inteligent, partea aia de „telefon” este destul de importantă. Iar dacă se întâmplă ca modemul de la Apple să nu funcționeze așa cum trebuie, clienții lui iPhone SE 4 s-ar putea trezi cu probleme de rețea. În punctul acela, noul telefon n-ar fi mai mult decât un iPod glorificat. Evident, ăsta este un worst-case scenario, iar într-o lume perfectă experimentul cu un iPhone in-house al celor de la Apple ar putea încuraja compania americană să producă singurică tot ce ține de produsele sale, astfel prețurile ar putea scădea serios.
Și chiar dacă este să se întâmple vreo neîntâmplată din asta și modemul Apple chiar va avea probleme, sunt sigur că producătorul va reveni imediat și cu o rezolvare. Iar ăsta ar fi cam cel mai mare risc cu noul telefon. Cât despre iPhone SE 4 în sine? Raportat la informațiile pe care le avem până acum, s-ar putea să avem în față cel mai bun telefon din 2025 din perspectiva preț versus calitate. Aștept lansarea asta cu ceva interes, dar nu pentru că aș fi mare fan Apple; o reușită pe piața mid-range a unuia dintre ăi mai mari jucători din piață are potențialul să relanseze cursa pentru telefoanele de mijloc, astfel oamenii vor avea soluții serioase și pe la 2.500 – 3.000 RON, nu doar flagship-uri overpriced, pline de funcții inutile și prostioare cu AI.