Procesoarele Ryzen 9000X3D primesc un boost înainte de lansare

Scris de | 26 octombrie, 2024
Procesoarele Ryzen 9000X3D primesc un boost înainte de lansare

Zilele următoare va avea loc lansarea procesoarelor Ryzen 9000X3D pentru platforma AM5. Pentru a marca acest moment, AMD a lansat un update de firmware AGESA care aduce câteva optimizări de performanță fix pentru chip-urile cu tehnologie 3D V-Cache. Deci cam toate leak-urile referitoare la procesoarele încă nelansate ar putea fi anulate cu această schimbare. Momentan, îmbunătățirile aduse de noul firmware rămân un mister, dar se pare că mai toți producătorii de plăci de bază s-au mișcat bine și au inclus codul ComboAM5 1.2.0.2a în actualizările de BIOS. Printre aceștia îi regăsim pe MSI, Gigabyte și ASRock, deci este vorba de ceva schimbare serioasă.

Momentan, doar cei de la ASUS au rămas pe dinafară, dar presupun că vor împinge și ei versiuni noi de BIOS odată ce oamenii vor pune mâna pe procesoarele Ryzen 9000 cu 3D V-Cache. Ce mi se pare mai interesant este modul în care este implementată schimbarea. Spre exemplu, Gigabyte va introduce în BIOS o opțiune care se numește X3D Turbo Mode cu ajutorul căreia vor împinge procesoarele peste specificațiile listate de AMD. Și se pare că asta este o chestie legată de firmware, nu de producătorul în sine, deci ne putem aștepta să vedem funcții similare implementate și de ceilalți producători. Poate chiar ăsta este un alt motiv pentru care BIOS-urile ASUS se lasă așteptate.

Conform leak-urilor de până acum, noul AMD Ryzen 7 9800X3D ar oferi cu 8% mai multă performanță în gaming comparativ cu 7800X3D, însă va fi cu circa 15 procente mai rapid în sarcini multi-thread. Dacă vor mai veni optimizări de performanță în continuare, mă aștept ca aceste diferențe să crească și mai mult. Noile procesoare AMD Ryzen 9000 cu memorie 3D V-Cache vor fi lansate pe data de 7 noiembrie 2024 și vor funcționa și pe plăcile de bază cu socket AM5 din prima generație.

Etichete: , , ,