Noul SteamOS repară o grămadă de probleme ale Steam Deck și se pregătește de venirea pe ROG Ally

Scris de | 26 octombrie, 2024
Noul SteamOS repară o grămadă de probleme ale Steam Deck și se pregătește de venirea pe ROG Ally

Valve a lansat recent o versiune nouă a sistemului de operare SteamOS. Este vorba despre versiunea 3.6.19, iar odată cu această actualizare producătorul a adus o listă frumușică de îmbunătățiri pentru Steam Deck și fratele său cu ecran OLED. Lista completă de schimbări este disponibilă pe site-ul oficial. Intrăm imediat în detalii, nu vă faceți griji, dar până acolo am mai observat câteva mențiuni foarte interesante în changelog. Spre exemplu, Valve a inclus suport pentru schema de control de pe ROG Ally și controller-ul ROG Raikiri Pro, ceea ce indică venirea distro-ului de Linux și pe alte PC-uri de gaming handheld.

Se știe de ceva timp că Valve vrea să lanseze o versiune de SteamOS compatibilă și cu celelalte PC-uri de gaming de pe piață, iar odată cu ultima actualizare se pare că suntem cu un pas mai aproape de momentul ăsta. Iar când va ieși, distribuția de Arch tunată pentru gaming va schimba puțin modul în care funcționează piața de PC-uri handheld. ROG Ally și Legion Go sunt mult mai bine dotate decât Steam Deck, dar rulează Windows 11 care nu oferă cea mai bună experineță pe aceste dispozitive. Acum că vor putea rula SteamOS, sunt sigur că mulți gameri vor face trecerea la sistemul de la Valve.

Unii ar putea crede că producătorul american se sabotează singur, doar că mișcarea asta nu face decât să ajute cauza. SteamOS ajunge pe alte PC-uri de gaming handheld, ceea ce înseamnă că utilizatorii lor cam trebuie să-și cumpere jocurile pe Steam. Deci vânzări extra de la niște utilizatori care de altfel și-ar fi putut procura jocurile din alte surse. Și chiar dacă farmecul Steam Deck-ului ar fi acum disponibil și la competitori, dispozitivul de la Valve încă are un preț competitiv cu care și-a câștigat propriul segment de viață, deci nu prea își canibalizează vânzările.

După care avem și îmbunătățirile specifice propriului hardware. Odată cu SteamOS 3.6.19 au fost rezolvate o grămadă de probleme de-ale Steam Deck-ului. Spre exemplu, funcția de limitare a framerate-ului nu funcționa cum trebuie de fiecare dată. Treaba asta a fost rezolvată odată cu noul update. Și ca să fie mai simplu, o să las mai jos o listă cu schimbările aduse:

  • Kernel-ul Linux a fost actualizat la versiunea 6.5 care îmbunătățește compatibilitatae cu alte platforme hardware;
  • Actualizările sistemului de operare vor fi mai dese;
  • A fost îmbunătățită stabilitatea cardurilor microSD;
  • Steam Deck se poate conecta acum la toate punctele de acces Wi-Fi 7;
  • A fost rezolvată o problemă care cauza un memory leak pe Steam Deck OLED;
  • Driver-ul video a fost actualizat la Mesa 24.1 care aduce îmbunătățiri de performanță și stabilitate;
  • A fost îmbunătățit timpul de răspuns al interfeței grafice;
  • Steam Deck LCD a primit controale pentru overclock.

Dacă așa arată viitorul actualizărilor de SteamOS, nu pot decât să spun că abia aștept să văd ce coc oamenii de la Valve. Când o să vină și pe alte PC-uri handheld, sistemul de operare se va bucura de un boom de popularitate. Iar dacă e să mă întrebați pe mine, cred că ăsta va fi unul dintre momentele care va atrage ceva mai multă atenție asupra gamingului pe Linux. Și cine știe? Poate că venirea SteamOS pe desktop-uri va fi chiar punctul de cotitură, când oamenii lasă Windows în urmă în favoarea unei distribuții gratuite de Linux.

Etichete: , , ,