Google pregătește upgrade-uri majore pentru procesoarele de pe Pixel 10 și 11

Scris de | 25 octombrie, 2024
Google pregătește upgrade-uri majore pentru procesoarele de pe Pixel 10 și 11

Telefoanele Google Pixel sunt excelent construite și vin cu multe funcții AI, dar și cu o experiență software Android „curată”, dar au un mare dezavantaj în comparație cu alte flagship-uri din aceeași categorie de preț: performanța. Se pare că Google are în plan să îmbunătățească procesoarele în următoarele două generații, însă din primele informații neoficiale, îmbunătățirile vor fi incrementale, nu generaționale. Astfel, sunt slabe șanse ca telefoanele Pixel să poată ține pasul cu restul industriei la capitolul performanță brută.

Google ar muta producția procesoarelor G5 și G6 la TSMC pentru fabricație pe 3nm

Android Authority spune că a intrat în posesia unor documente interne de la Google care descriu planurile pentru următoarele două generații de procesoare Google Tensor. Vorbim despre modelele G5 și G6, care vor fi integrate pe dispozitivele Pixel 10 și Pixel 11, deci vom mai avea de așteptat minimum  un an pentru a vedea dacă aceste informații se confirmă.

Modelul Tensor G5, care este probabil într-un stadiu avansat de dezvoltare și care va intra anul viitor în producție, are numele de cod „laguna” și va fi primul procesor de la Google care va trece la procesul de fabricație N3E de la TSMC, același pe care sunt construite Apple A18, Snapdragon 8 Elite și Dimensity 9400 de la MediaTek. Până la generația G4, procesoarele Google erau dezvoltate în fabrici Samsung, cel mai probabil, pe baza unor design-uri derivate din procesoare Exynos.

Se pare că planul pentru Tensor G5 este să treacă la un design 1+5+2, cu nuclee standard de la Arm. Este vorba despre un Cortex-X4 principal, 5 nuclee A725 de putere înaltă și 2 nuclee Cortex-A520 pentru sarcini mai puțin complexe. La capitolul GPU, Google ar apela la un model dual-core de la Imagination Technologies: modelul DXT-48-1536, la 1,1 GHz. Acesta din urmă va oferi suport pentru ray tracing, pentru prima dată pe dispozitive Pixel. Și NPU-ul ar trebui să primească un aport de performanță de 14% în sarcini AI.

Noile modele ar fi în continuare în urma procesoarelor high-end ale concurenței

Tensor G6 este însă puțin mai departe, deci acesta nu este descris în mare detaliu. Știm însă că este programat să intre pe procesul de fabricație N3P, tot pe 3nm dar din generația următoare. Acesta va putea asigura însă un aport minor de performanță: frecvențe cu 5% mai mari față de N3E, eficiență energetică mai bună cu 7% și un cip mai mic fizic cu 4%.

Având în vedere că Snapdragon 8 Elite a venit cu performanță care sare o generație, iar Dimensity 9400 și Apple A18 deja sunt foarte performante în comparație cu Google G4, Google va avea abia anul viitor un procesor competitiv pentru procesoarele de anul acesta, iar diferența de performanță s-ar putea mări odată ce Apple și restul vor trece la 2nm.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: Android Authority