Am testat funcțiile AI de la NVIDIA pe un laptop Lenovo. Ce mi-a plăcut și ce nu

Am testat funcțiile AI de la NVIDIA pe un laptop Lenovo. Ce mi-a plăcut și ce nu

Scris de | 25 octombrie, 2024

În ultima săptămână, ne-am jucat cu o adevărată bestie: un Yoga Pro 9i, de la Lenovo, un laptop despre care sunt foarte mult de spus..doar că nu acum. Fiți fără grijă, o să vorbim și de laptop în sine, ce poate face, cum te joci pe el și cât de bun este în cele mai noi și mai de top jocuri ale momentului, cum ar fi Black Myth: Wukong, dar asta într-un material separat. Pentru că astăzi vorbim de AI, și înainte să fii dezamăgit, te anunț că păstrăm în continuare acest laptop drept suport pentru restul materialului. Și e foarte ușor să înțelegi de ce, imediat ce vom trece în revistă foarte rapid cu ce se laudă.

În primul rând, Yoga Pro 9i este destul de greu, având la interior o mulțime de componente de top. Culoarea pe care o avem noi se numește Tidal Teal, și vine cu un procesor Intel Core Ultra 9 185H, și o placă grafică RTX4070, de la NVIDIA. Are un SSD de 1TB stocare și o memorie RAM uriașă, de nu mai puțin de 64GB, aceasta fiind varianta de top în ceea ce privește configurația pentru acest laptop. 

Ecranul este însă unul dintre cele mai frumoase lucruri la acest laptop, fiind un Mini LED 3,2K, de 16 inchi, cu luminozitate de până la 1200 de niți, foarte mult pentru un laptop, și rată de refresh de 165Hz, ceea ce, veți vedea, îl face excelent pentru gaming. Are și certificări Dolby Vision, mai multe certificări pentru protecția ochilor și multe altele despre care vom vorbi ulterior, pentru că momentan e important doar să subliniem contextul și puterea acestui laptop pe care am rulat funcțiile AI de la NVIDIA, care ne-au susținut în realizarea acestui material.

Astăzi ne vom concentra pe trei dintre aceste funcții AI, dar nu cele de gaming, pentru că pe acelea le vom explora curând, într-un material separat. Nu cred că a mai rămas nimic de stabilit sau de punctat, deci putem să începem cu prima funcție..ChatGPT! Ăăă, pardon, Chat RTX.

Chat RTX

Bun, numele e similar, dar în realitate sunt diferențe clar între ChatGPT și Chat RTX. Bineînțeles, ambele sunt LLM-uri, adică Large Language Models, dar Chat RTX rulează local, adică chiar pe laptop-ul tău, în timp ce ChatGPT poate fi accesat online. Ca să îl folosești, trebuie întâi să îl descarci, fie de pe site-ul NVIDIA, fie din NVIDIA App, care momentan este în faza Beta. E important să te asiguri că descarci cea mai nouă versiune, care la momentul la care filmăm noi acest clip se folosește de un model AI Mistral, bazat pe text și care poate vorbi cu tine doar în engleză, deși înțelege și prompt-uri în limba română.

Înainte să trecem la utilizarea efectivă a lui Chat RTX, e important să înțelegem cum funcționează și cum poate funcționa pe un laptop. Pentru că cerințele de sistem pe care le are nu sunt deloc mici, fiind echivalente cu un joc triple A lansat în ultimii ani. Astfel, ca să descarci și folosești Chat RTX ai nevoie de un sistem cu Windows 11, care să aibă la interior o placă grafică NVIDIA GeForce din seria 30 sau 40 sau o placă grafică NVIDIA RTX Ampere sau Ada Generation cu cel puțin 8GB de memorie virtuală. Cerințele nu se termină însă aici, pentru că ai nevoie și de minim 16GB RAM în PC-ul tău, și un spațiu de stocare de 11GB. 

Și dacă te întrebi de unde aceste cerințe care bat chiar și jocuri lansate în 2024, răspunsul este unul destul de simplu: ținând cont că Chat RTX rulează local, seturile de date sunt descărcate și stocate chiar pe device-ul tău. Asta poate fi privit ca un dezavantaj față de Chat GPT, care caută automat răspunsurile la întrebările pe care le ai pe internet.

Poți vorbi cu Chat RTX fie în scris, fie direct cu propria voce, apăsând pe iconița cu microfonul de lângă căsuța de text. Prompt-urile pot fi scrise în destul de multe limbi, inclusiv română, așa cum am menționat, dar răspunsurile le vei primi mereu în engleză, indiferent în ce limbă sunt textele pe care AI-ul le folosește ca bază de date. Poate căuta răspunsurile la întrebările tale într-o varietate de fișiere, inclusiv documente, fotografii, gif-uri, prezentări și altele. Tot ce trebuie să faci este să selectezi folder-ul din PC care le conține și Chat RTX le va adăuga automat în biblioteca personală de date pe care le poate utiliza ca să îți răspundă la cereri.

Colegul meu Claudiu a scris un articol stufos despre experiența sa de utilizare a Chat RTX, și a găsit o soluție foarte bună pentru care Chat RTX ar fi mai util decât Chat GPT sau alte LLM-uri similare: faptul că poate fi o unealtă excelentă de studiu, mai ales pentru elevi și studenți. Practic, îți poți încărca manualele, notițele de la curs, chiar și cărți în format .pdf în Chat RTX și te poți testa cu acesta sau poți să încerci să verifici informațiile dintr-o sursă cu cele din alta sau chiar să îți sintetizezi mai ușor toate detaliile pe care le-ai adunat la orele de curs sau pe care le găsești într-o lecție mai stufoasă. 

E important de menționat că Chat RTX este momentan în varianta Beta, ceea ce înseamnă că mai e de muncă la el, chiar destul de mult. De asemenea, dacă vrei un chatbot cu care să porți conversații întregi despre diverse subiecte, clar nu acesta va fi soluția cea mai optimă, dar felurile în care îți poate răscoli PC-ul ca pe o cutie veche cu reviste s-ar putea să te ajute destul de mult în alte moduri.

NVIDIA Canvas

A doua chestie despre care vreau să vorbim este NVIDIA Canvas, funcția care ajută orice om lipsit complet de talent la desen să pară că are un sâmbure de așa ceva. Adică și pe mine. Bineînțeles, asta se întâmplă tot cu ajutorul inteligenței artificiale, și partea bună este că cerințele de sistem sunt ceva mai binevoitoare de data asta decât la Chat RTX. Astfel, poți folosi NVIDIA Canvas inclusiv cu un PC cu Windows 10, cu plăci grafice din seriile GeForce RTX, NVIDIA RTX sau TITAN RTX. Memoria RAM trebuie să fie de minim 4GB pentru varianta Standard, respectiv de 6GB pentru cea Panorama. La fel ca în cazul Chat RTX, NVIDIA Canvas poate fi descărcat direct de pe site-ul companiei, sau din aplicația NVIDIA.

Când deschizi NVIDIA Canvas ai o alegere foarte importantă de făcut. Alegi varianta Standard sau Panorama, diferența dintre ele fiind că cea standard creează imagini doar în 2D, în timp ce Panorama, care este încă în Beta, deci s-ar putea să nu meargă mereu bine, creează imagini în 3D. 

Le-am încercat pe ambele, și vă zic de la bun început că ajută mai ales să ai ceva talent la desen înainte să te joci în NVIDIA Canvas. El funcționează cel mai bine ca un auxiliar mai degrabă, adică poți folosi această „pânză” a companiei americane ca să îți creezi un background, să adaugi niște elemente la o imagine pe care deja o ai sau să formezi o primă schiță pentru un peisaj pe care vrei să îl pui în scenă. Nu vreau să deschid aici discuția între ce este artă și ce nu, pentru că nici cei de la NVIDIA nu încearcă să promoveze Canvas ca o unealtă cu care poți să creezi cu adevărat imagini artistice, cât mai degrabă o unealtă care să te ajute, ca artist, în viziunea pe care o ai.

Aplicația dă uneori erori, e oarecum normal, pentru că nu va știi tot timpul ce încerci tu să desenezi. De asemenea, de fiecare dată când „ridici creionul de pe foaie”, adică atunci când te oprești din dat click, va genera ceea ce ai desenat până atunci, deci va trebui să aștepți o scurtă perioadă de timp, câteva fracțiuni de secundă de cele mai multe ori. Generarea e foarte rapidă pe acest Yoga Pro 9i, pentru că depinde, bineînțeles, de specificațiile și puterea device-ului pe care îl folosești.

Poți alege între o mulțime de materiale diferite, de la iarbă la nori, pietre sau zăpadă. Apoi poți desena diverse forme, pe care AI-ul le va recunoaște și le va reda în Canvas, încercând să aducă în imagine elementul pe care l-ai desenat tu. Spre exemplu, dacă desenezi cea mai rudimentară floare posibilă, AI-ul își va da seama de asta și va adăuga flori în peisajul tău. Apoi, dacă nu îți place neapărat rezultatul, te poți juca cu mai multe stiluri de imagine, care vor schimba fie culoarea, fie textura obiectelor, în unele cazuri chiar întreaga scenă. Editorul este destul de rudimentar în anumite aspecte, și ai senzația că te încurajează să fii cât mai succint posibil în desenele tale, pentru a pune AI-ul la treabă. 

Modul Panoramic îți mărește „pânza” pe care te poți juca, deoarece creează un mediu 3D, la 360 de grade, pe care îl poți examina constant în colțul din dreapta sus, în timp real, cu tot cu creațiile pe care le adaugi. E mai complex decât modul Standard, oferind astfel și adâncime elementelor pe care le adaugi în peisaj, și are ceva mai multe șanse să dea un mic fail uneori, dar merită măcar încercat.

RTX Video Super Resolution

În fine, ultima funcție interesantă care se folosește de puterea inteligenței artificiale și pe care o propune NVIDIA pe device-urile cu plăcile sale grafice este RTX Video Super Resolution, care are rolul de a-ți îmbunătăți experiența de vizionare de conținut online, în browser. Este o funcție de upscaling care funcționează similar cu cele din jocuri ale celor de la NVIDIA, și aduce videoclipurile pe care le vezi pe YouTube sau pe altă platformă la o calitate mai bună, fiind mai sharp și eliminând artefactele.

Ca să activezi funcția asta nu mai e nevoie să instalezi nimic, trebuie doar să intri în aplicația NVIDIA și vei găsi un tab numit Video, care include RTX Video Enhancements, precum și slidere pentru controlarea HDR-ului pe care îl oferă RTX Video. Asta este o altă funcție de upscaling, care transform videoclipurile SDR, adică Standard Dynamic Range, în unele HDR, tot folosindu-se de inteligență artificială. Astfel, o să primești culori mai dinamice și mai vibrante pentru conținutul pe care îl vezi în browserele clasice, adică Google Chrome, Microsoft Edge, sau Mozilla Firefox.

Tehnologia de upscaling video cu AI a celor de la NVIDIA necesită doar o placă grafică din seria RTX, pe un PC care folosește Windows 10 sau Windows 11. Ai și un indicator în NVIDIA Control Panel care îți arată dacă Super Resolution și RTX Video HDR sunt active sau nu. Trebuie însă să ții cont de faptul că tehnologia aceasta se folosește de nucleele Tensor de pe plăcile grafice NVIDIA, ceea ce înseamnă că alte activități care se folosesc de GPU, cum ar fi gaming-ul, vor fi afectate din punct de vedere al performanței – mă refer aici în special la cineva care are un setup cu două monitoare, spre exemplu, și se gândește să aibă un video cu RTX Super Resolution activ pe unul dintre ele și să facă altceva pe celălalt.

Articol susținut de Lenovo.

Concluzia connect

Bineînțeles, utilizarea inteligenței artificiale în aplicațiile NVIDIA nu se rezumă doar la cele trei despre care am vorbit astăzi, fiindcă lista e mult mai lungă și ne-ar mai trebui multe alte zeci de minute ca să vorbim despre toate. Spre exemplu, există NVIDIA Broadcast, care îți permite să îți transformi camera într-un studio pentru clipuri de YouTube sau Twitch, sau doar pentru simple conferințe video cu colegii de la birou. Există și o funcție de generare de imagini și videoclipuri în Stable Diffusion, care este mai rapidă pe plăcile grafice ale companiei americane, precum și un ajutor oferit de AI în editarea video și în design-ul 3D, în aplicații precum DaVinci Resolve sau Premiere Pro.

Și, bineînțeles, nu putem uita de toate beneficiile din zona de gaming, care rămâne până la urmă adevăratul „bread and butter” al celor de la NVIDIA, zona în care compania aduce cele mai multe, și poate și cele mai importante, noutăți. Despre acestea o să vorbim însă separat, în videoclipul dedicat lui Lenovo Yoga Pro 9i.

Etichete: , , , , , , ,