Coloana sonoră din Dune 2 nu va putea fi nominalizată la Oscaruri

Scris de | 23 octombrie, 2024
Coloana sonoră din Dune 2 nu va putea fi nominalizată la Oscaruri

O veste șoc pentru fanii Dune 2 vine de la Variety, chiar înaintea începerii așa-numitului „awards season”, perioada din an în care sunt premiate cele mai bune filme ale ultimelor 12 luni. Dune: Part Two, povestea sci-fi epică regizată de Denis Villeneuve, este luată în considerare de majoritatea experților ca unul dintre favoriții la multe premii Oscar, dar unul pe care nu va putea cu siguranță să îl câștige este Best Score, acordat filmului cu cea mai bună coloană sonoră.

Coloana sonoră din Dune 2, produsă de Hans Zimmer, a fost unul dintre elementele care au ieșit în evidență în pelicula excelentă a lui Villeneuve, fiind lăudată atât de critici, cât și de publicul general (și de subsemnat, în review-ul filmului, unde am numit-o „excelentă, probabil cea mai mare reușită a lui Hans Zimmer de ani buni, fiind cu adevărat memorabilă”). Cu toate acestea, eligibilitatea acesteia pentru premiile Oscar, la categoria Best Original Score, nu este posibilă, deoarece depășește limita impusă de Academie cu privire la folosirea muzicii deja existente.

Regula Academiei specifică faptul că „în cazuri precum sequel-uri sau francize din orice media, coloana sonoră nu poate să folosească mai mult de 20% din melodiile deja existente sau muzică împrumutată din coloanele sonore anterioare ale francizei”. Compoziția lui Zimmer pentru Dune 2 încorporează elemente substanțiale din munca sa la primul film, lansat în 2021, astfel că nu se conformează cu această regulă.

Munca legendarului compozitor rămâne însă eligibilă pentru alte jurii importante din industrie, precum cel de la Globurile de Aur, Critics Choice Awards, BAFTA și chiar pentru Grammy-uri. În plus, regizorul a compus coloana sonoră pentru Blitz, filmul despre Al Doilea Război Mondial produs de Steve McQueen și care va apărea în curând, astfel că s-ar putea regăsi totuși pe lista nominalizaților la Best Score la Oscaruri.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Hans Zimmer’s ‘Dune 2’ Score Fails to Meet Eligibility Requirements for Oscars (EXCLUSIVE)