Snapdragon 8 Elite: cât de puternic este procesorul din următorul tău flagship

Scris de | 22 octombrie, 2024
Snapdragon 8 Elite: cât de puternic este procesorul din următorul tău flagship

Snapdragon 8 Elite este, oficial, numele noului chipset high-end de la Qualcomm pentru smartphone-urile următorului an. Acesta reprezintă un nou pas în domeniul tehnologiei mobile, fiind echipat cu nuclee proprietare Oryon, un GPU mult mai puternic, funcții AI avansate, un procesor AI mult mai puternic și cu un procesor de imagine avansat. Qualcomm spune că trecerea de la Snapdragon 8 Gen 3 la noul Snapdragon 8 Elite reprezintă un salt multigenerațional, diferențele fiind mai mari decât ne-am obișnuit cu upgrade-urile anuale din ultima perioadă.

Qualcomm promite un upgrade „multigenerațional” pe Snapdragon 8 Elite

Totul începe cu noul CPU, echipat cu 8 nuclee. Acesta folosește aceleași nuclee Oryon pe care le-am întâlnit deja pe PC-urile cu Windows echipate cu chipset-uri Snapdragon X Elite și X Pro. Vorbim despre o arhitectură pe 3nm, pentru prima dată pe un chipset mobil Qualcomm care integrează două nuclee principale care pot atinge o frecvență maximă de 4,32 GHz, și șase nuclee de performanță la 3,53 GHz, toate cu acces la 24MB de memorie cache. Aceste nuclee promit să îmbunătățească performanța față de generația precedentă cu 45%, cu un consum de energie cu 27% mai mic.

Noul GPU Adreno integrat în Snapdragon 8 Elite promite, de asemenea, performanță cu mult îmbunătățită. Vorbim despre 40% mai multă performanță în gaming și 35% în sarcini care folosesc ray tracing. Aceste îmbunătățiri ar trebui să fie posibile cu o reducere a consumului cu 40% pe GPU.

În cele din urmă, procesorul neural Hexagon a fost de asemenea îmbunătățit, cu performanță de 70 de token-uri pe secundă în aplicații de tip LLM, care permite o fereastră de context de 4.000 de token-uri. Astfel, AI-ul care rulează local pe smartphone-urile cu Snapdragon 8 Elite pot fi configurate să fie mai rapide și mai inteligent decât până acum. Aceste îmbunătățiri se datorează și suportului pentru memorie LPDDR5x la 5,3 GHz. Deși nu este clar dacă acest NPU este foarte eficient energetic, acesta promite cu 45% mai multă performanță decât pe Snapdragon 8 Gen 3 atunci când vorbim despre performanță per watt.

Și la nivel de conectivitate avem de a face cu noutăți, precum un nou modem Snapdragon X80, capabil să ofere acces la viteze înalte pe rețele 5G datorită  modulului FastConnect 7900, suport Wi-Fi 7 îmbunătățit cu AI și un modul ultrawide band (UWB) integrat. Acesta din urmă va permite identificarea dispozitivelor din jur compatibile cu această tehnologie în funcții precum Find My, pentru a găsi o pereche de căști, chei sau portofelul prin casă.

În cele din urmă, Snapdragon 8 Elite se laudă cu un nou procesor de imagine Hexagon Direct Link. Acesta vine cu suport pentru funcții AI precum AI Relighting sau Video Magic Eraser. Qualcomm spune că există destulă putere pentru a realiza modificări în timp real pentru semnal video 4K la 60 de cadre pe secundă, datorită lățimii de bandă mai mari. Sunt menționate îmbunătățiri de 33% la acest capitol.

Majoritatea brand-urilor de top deja au confirmat că vor folosi noul Chipset

Atunci când tragi linie, Snapdragon 8 Elite este un chipset care sare practic o generație și aduce tehnologia pe care altfel am fi așteptat-o abia anul viitor. Cel mai probabil însă, aceste îmbunătățiri nu vor mai fi la fel de mari anul viitor, când va fi folosit, din nou, un proces de fabricație pe 3nm și nuclee similare, dar îmbunătățite.

Qualcomm se laudă că parteneri precum ASUS, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, vivo și Xiaomi vor anunța noi smartphone-uri echipate cu Snapdragon 8 Elite „în următoarele săptămâni”. Deja o parte dintre parteneri au confirmat și produsele care vor integra noul chipset.

Etichete: , , ,

Sursa: Qualcomm