Când se lansează procesoarele „de gaming” AMD Ryzen 9000X3D

Scris de | 22 octombrie, 2024
Când se lansează procesoarele „de gaming” AMD Ryzen 9000X3D

În cazul lansării noilor procesoare AMD Ryzen 9000X3D, zvonurile se pare că sunt doar parțial adevărate. Deși era așteptată o lansare săptămâna aceasta, imediat după expirarea embargoului pentru review-urile noilor modele Intel Arrow Lake-S, se pare că AMD mută acest pe 7 noiembrie, dar nu este clar dacă atunci vor fi dezvăluite, sau dacă atunci ajung direct pe rafturile magazinelor.

AMD confirmă data de lansare pentru seria Ryzen 9000X3D

Este posibil să nu vedem o lansare tradițională cu un ciclu complet de anunț, review-uri și disponibilitate, așa cum am văzut în cazul seriei Ryzen 9000 în urmă cu doar câteva luni. Având în vedere că review-urile acelor modele nu au fost deloc pozitive, în mare parte din cauza îmbunătățirilor mici de performanță, este posibil ca AMD să dorească să evite o situație similară.

Vânzările Ryzen 9000 s-au dovedit a fi sub așteptări, iar noile Ryzen 9000X3D nu par să aducă acele îmbunătățiri generaționale pe care gamerii le așteaptă de la astfel de procesoare. De altfel, nici nu există concurență momentan în zona de gaming pentru generația trecută, Ryzen 7 7800X3D fiind în continuare mai performant decât soluțiile Intel disponibile, chiar și decât cele care urmează să se lanseze.

Cele mai recente informații despre procesoarele cu memorie 3D V-Cache de la AMD sugerează că vor primi frecvențe mai înalte decât în trecut, dar acestea vor veni și cu un consum de energie crescut, TDP-ul urmând să crească de la 65W la 120W.

Nu știm momentan nici câte procesoare X3D va anunța AMD. În cazul generației anterioare am primit trei modele: un flagship cu 16 nuclee, sub forma lui Ryzen 9 7950X3D, un model de medie, cu 12 nuclee, Ryzen 9 7900X3D și modelul cel mai accesibil, Ryzen 7 7800X3D, care s-a dovedit a fi, de fapt, „câștigătorul” care oferă cea mai bună performanță în gaming. Motivul este utilizarea unui singur chiplet (CCX), pe care este instalată direct memorie 3D V-Cache, celelalte două având două chiplet-uri interne, iar unul singur are memoria ultra rapidă. Astfel, în gaming, unul dintre module trebuie „parcat” sau dezactivat, pentru a oferi performanța înaltă promisă.

Cel mai probabil, toate aceste trei variante de procesoare vor fi înlocuite în ofertă de noi variante Ryzen 7 9800X3D, Ryzen 9 9900X3D și Ryzen 9 9950X3D. Vom afla informațiile complete peste două săptămâni.

Etichete: , , , , ,

Sursa: The Verge