O analiză internă Apple spune că tehnologia sa AI este cu 2 ani în urma concurenței

Scris de | 21 octombrie, 2024
O analiză internă Apple spune că tehnologia sa AI este cu 2 ani în urma concurenței

Apple este rareori o companie care aduce pe piață prima o anumită tehnologie și se pare că în domeniul AI, Apple vine cam la „spartul târgului”, când produse precum ChatGPT, Galaxy AI, Dall-E, Firefly, Midjourney și Gemini sunt deja nume ușor de recunoscut. Apple Intelligence urmează să se lanseze în următoarea săptămână pe iPhone, iPad și Mac, dar se pare că angajații companiei sunt conștienți de limitările soluției proprietare. Se pare că Apple intră în această cursă cu un dezavantaj de 2 ani, conform analizelor interne.

Apple Intelligence nu se ridică la nivelul altor tehnologii AI, precum ChatGPT

Mark Gurman, realizatorul newsletter-ului PowerOn de pe Bloomberg, spune că angajații Apple responsabili de implementare funcțiilor AI au realizat studii interne și au concluzionat că ChatGPT este cu 25% mai precis în răspunsuri decât Siri cu Apple Intelligence, și că poate răspunde la 30% mai multe tipuri de întrebări. Acesta ar însemna că Apple este cu doi ani în urmă față de ChatGPT.

Asta nu înseamnă că Apple va rămâne tot timpul în urma ChatGPT și altor soluții cu Apple Intelligence, ci doar că are mult de recuperat pentru că a intrat atât de târziu în această „cursă”. Compania va trebui fie să dezvolte noi tehnologii mai bune intern, fie să apeleze la soluții terțe și chiar să angajeze personal de la concurență, specializat în acest domeniu. Deja vedem că Apple a menționat integrarea cu ChatGPT în Siri, o funcție care va veni, cel mai probabil anul viitor.

Un avantaj pe care Apple îl are în să în piață este integrarea la nivel hardware a funcțiilor AI, care îi permite să aducă aceste capabilități destul de repede pe multe categorii de produse. Toate computerele Mac de la prima generație cu procesor M1 și până la noile modele cu M4 care urmează să fie anunțate, vor avea acces la Apple Intelligence, în timp ce categoriile de iPhone și iPad care nu au încă suport pentru aceste funcții vor fi actualizate anul următor pentru compatibilitate.

iPhone SE urmează să se lanseze anul viitor în primăvară, cu procesor A18, în timp ce un nou model iPad 11 ar putea fi lansat în 2025 cu același chipset. Seria iPhone 16 are deja suport pentru Apple Intelligence, iar toate iPad-urile cu procesoare M (Air și Pro), cât și noul iPad Mini 7, sunt deja compatibile.

Rămâne de văzut însă dacă funcțiile AI de la Apple se vor dovedi cu adevărat utile pentru a reprezenta un avantaj real în piață. Deși Gemini și Galaxy AI de la concurență sunt deja de aproape un an pe smartphone-uri, acestea nu au făcut prea multe valuri în rândul utilizatorilor.

Etichete: , , ,

Sursa: Bloomberg