Gaming-ul în 2024: Tehnologii „must-have” și ce jocuri mai așteptăm (P)

Scris de | 21 octombrie, 2024
Gaming-ul în 2024: Tehnologii „must-have” și ce jocuri mai așteptăm (P)

Anul 2024 a fost unul excelent pentru jocuri până acum, cu o mulțime de titluri de top apărute și destul de plăcute de fani și critici. Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Black Myth: Wukong sau Astro Bot au cucerit o mulțime de gameri și, deși ne aflăm deja în ultima treime a anului, din punct de vedere al gaming-ului, lucrurile abia încep să se miște, pentru că sezonul de toamnă-iarnă este adesea cel mai activ și cu cele mai multe lansări. Înainte să trecem în revistă însă lucrurile pe care abia așteptăm să le jucăm în weekend-uri și în vacanța de iarnă, merită să aruncăm o privire la stadiul în care au ajuns jocurile de top din ziua de astăzi, atât single-player, cât și multiplayer, și ce tehnologii sunt de nelipsit dintr-un PC echipat pentru gaming.

Tehnologiile „must-have” pentru gaming

Chiar dacă am văzut pași uriași făcuți pe console în ultimii ani, PC-ul rămâne regele în ceea ce privește gaming-ul. E foarte greu să te gândești la gaming-ul profesionist și să nu îți vină în minte un gaming PC, plin de culori și cu linii agresive, așa cum se spune adesea în zona auto. Cei mai buni jucători sunt pe PC, și se folosesc de cele mai bune tehnologii, iar la acest capitol s-au făcut remarcați în ultimii ani cei de la NVIDIA.

Zvonurile spun că gigantul american s-ar pregăti deja de lansarea unei noi serii de plăci grafice, RTX 50, însă până atunci trebuie să spunem că s-au bucurat de un succes răsunător cu seria RTX 40 și ale sale tehnologii care au îmbunătățit viața gamerilor de pretutindeni. Realizate cu arhitectura Ada Lovelace, plăcile grafice de la NVIDIA și-au găsit un loc în PC-urile jucătorilor din întreaga lume, fie că vorbim de copii de 11-12 ani care sunt pasionați de Fortnite și Roblox, sau de adulți de peste 40 de ani care caută puțină relaxare după o săptămână intensă de muncă. Tehnologiile NVIDIA au devenit metoda de facto pentru a-ți îmbunătăți performanța PC-ului în cele mai noi și mai populare jocuri de pe piață, și în funcție de preferințele pe care le ai, poți beneficia de ele pe mai multe tipuri de implementări: spre exemplu, cei de la Gainward au implementări sub diferite forme, marcându-le cu nume diferite – Phantom, Phoenix, Panther, Ghost sau Pegasus. Vorbim practic de aceleași plăci video, cu toate beneficiile și tehnologiile NVIDIA pe care le vom menționa imediat.

AC:Mirage + DLSS = Love.

Iar tehnologia de care ai auzit probabil cele mai multe în ultimii ani este DLSS, ajunsă acum la cea de-a treia iterație, NVIDIA DLSS 3. Dacă ai vrut vreodată să joci un joc prea solicitant pentru PC-ul tău, ai făcut sigur cunoștință cu DLSS, pentru că nicio altă tehnologie nu reprezintă o alternativă mai bună pentru momentele în care îți vezi PC-ul că „se chinuie” și frame-urile pe care le oferă nu sunt tocmai optime. În plus, DLSS nu se folosește doar de AI ca să creeze frame-uri adiționale, ci și pentru a îmbunătăți calitatea imaginii, oferindu-ți astfel o experiență de gaming completă. Mai multe despre NVIDIA DLSS aici.

La fel de utilă ca DLSS pentru jocurile singleplayer este NVIDIA Reflex pentru cele multiplayer. Dacă DLSS se concentrează pe mărirea numărului de fps și pe îmbunătățirea grafică, Reflex are rolul de a reduce latența PC-ului, oferind un timp de răspuns mult mai bun în cele mai populare shootere și titluri competitive de pe piață – Counter-Strike, Overwatch, XDefiant, și multe altele. Practic, dacă joci un titlu competitiv și nu ai NVIDIA Reflex activ, îți provoci ție un dezavantaj. Mai multe despre NVIDIA Reflex aici.

Avantajul Reflex în jocurile competitive.

Evident, nu poți să vorbești despre tehnologiile oferite de NVIDIA fără să menționezi ray tracing, inovația pe care NVIDIA a introdus-o acum mulți ani deja, și cu care a reușit să „fure” privirile oricărui gamer o bună perioadă de timp. Ray tracing-ul presupune simularea felului în care lumina se comportă în lumea reală, oferind o experiență grafică cu extraordinar de multe detalii și contribuind semnificativ la senzația de imersiune și de realism pe care o oferă un joc. Ray tracing-ul este mai bună ca niciodată pe plăcile grafice din seria RTX 40 și a rămas o sintagmă sinonimă cu NVIDIA, pe care gamerii o cunosc foarte bine și mulți deja au încercat-o.

Odată ce ai PC-ul perfect pentru joacă, e posibil să vrei să le și arăți altora cât de bun ești în jocul tău favorit. Bineînțeles, și pentru asta există niște tehnologii ascunse la interiorul plăcilor grafice NVIDIA din seriile RTX. NVIDIA Encoder și NVIDIA Broadcast funcționează ca un pachet perfect pentru cei care fac primii pași în streaming. Prima asigură live-streaming la calitate înaltă, fără stuttering, în timp ce a doua îți transformă camera într-un studio cu ajutorul inteligenței artificiale, folosindu-se de o mulțime de opțiuni precum un background virtual, eliminarea ecoului dintr-o cameră sau a zgomotului nedorit și multe altele.

Patru jocuri pe care le așteptăm la final de 2024

Finalul lui 2024 vine cu o mulțime de titluri interesante, dar dintre acestea am selectat patru care ne atrag atenția și care se vor folosi la maximum de tehnologiile celor de la NVIDIA. 

Primul dintre ele este Dragon Age: The Veilguard, noul joc al celor de la BioWare care face parte din franciza RPG extrem de apreciată. Jocul te pune în rolul de salvator al lumii alături de alți 7 companioni, și îți oferă posibilitatea de a-ți crea în detaliu personajul. Vei străbate Thedas-ul, locația jocului, te vei lupta cu inamici diverși și vei avea parte de câteva zeci de ore de experiență single-player, perfecte pentru serile reci de toamnă, pentru că Dragon Age: The Veilguard este programat pentru lansare pe 31 octombrie.

După aventura fantasy, urmează o călătorie dură prin Cernobîl, pentru că pe 20 noiembrie vine S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, un joc care te poartă prin zona de excludere din jurul centralei nucleare. Construit cu Unreal Engine 5, STALKER 2 promite o atmosferă de neuitat, cu accente horror, perfectă pentru cei care vor să dea piept cu monștrii pe 2 sau 4 picioare din Zonă. Cu un open-world masiv, o mulțime de adversari și un sistem de inteligență artificială care te va obliga să te gândești la noi strategii, acest joc promite să fie unul dintre cele mai memorabile ale anului.

Pe 9 decembrie, chiar înainte de începutul vacanței de Crăciun, fanii jocurilor de aventură au parte de un cadou primit mai devreme. Se lansează Indiana Jones and the Great Circle, jocul care te pune în pielea unui Harrison Ford mai tânăr, în încercarea sa de a descoperi adevărul despre unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Echipat cu celebrul bici al lui Indy, te vei lupta cu inamicii săi deja bine cunoscuți din filme, vei călători în locații diverse și asculta, bineînțeles, celebrul soundtrack compus de John Williams.

Nu i-am uitat pe fanii jocurilor multiplayer, pentru că la câteva zile înainte de lansarea lui Indiana Jones, pe 6 decembrie, aceștia au și ei propriul lor motiv de bucurie – se lansează Marvel Rivals, jocul în care te vei putea lupta alături de alți 5 coechipieri în bătălii de tip 6v6. Cu un roster masiv, toți eroii deblocați încă de la lansare și o mulțime de strategii posibile, Marvel Rivals promite să fie o experiență multiplayer plină de adrenalină și extrem de distractivă. Dacă jocul este măcar la fel de bun ca experiența din open beta, fanii Marvel vor avea cu siguranță cu ce să își ocupe timpul.

Etichete: , , , , , , ,