DJI dă în judecată Departamentul de Apărare al SUA pentru că a fost numită „companie militară chinezească”

Scris de | 21 octombrie, 2024
DJI dă în judecată Departamentul de Apărare al SUA pentru că a fost numită „companie militară chinezească”

Producătorul de drone chinezesc DJI a intentat un proces vinerea trecută împotriva Departamentului de Apărare al Statelor Unite (DoD), din cauza includerii sale pe o listă a acestuia drept „companie militară chinezească”. Un purtător de cuvânt al DJI spune că această decizie a venit după ce compania a „încercat să intre în contact cu DoD timp de mai mult de șaisprezece luni”, concluzionând într-un final că „nu există nicio altă alternativă decât aceea de a-și găsi dreptatea într-un tribunal federal”.

„DJI nu este deținut sau controla de armata chineză, și chiar Departamentul de Apărare însuși a afirmat că DJI produce drone comerciale și pentru consumatori obișnuiți, nu drone militare” a mai precizat purtătorul de cuvânt al companiei. Adăugarea DJI pe lista DoD s-a produs în 2022, după ce mai multe agenții guvernamentale au luat aceeași decizie – în 2020, compania chineză apărea pe așa-numita „Entity List” a Departamentului de Comerț al SUA, ce bloca firmele americane din posibilitatea de a vinde către DJI, iar anul următor ajungea pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei, care împiedica cetățenii americani să facă orice fel de investiții în aceasta.

În documentele pentru proces, DJI spune că a fost afectată de plasarea pe lista DoD, suferind atât din punct de vedere al reputației, cât și financiar. De asemenea, angajații DJI ar fi fost stigmatizați și agresați pentru că lucrează la această companie. În proces se mai scrie și că „printre multe carențe, raportul DoD aplică un standard legal greșit, confundă numele unor indivizi cu nume comune chinezești și se bazează pe fapte și conexiuni care nu stabilesc că DJI este o companie militară chinezească.”

Etichete: , , , , ,

Sursa: DJI sues Department of Defense over listing as a Chinese military company