NASA spune „la revedere” capsulei Starliner, cel puțin în ceea ce privește următoarele misiuni către Stația Spațială Internațională

Scris de | 18 octombrie, 2024
NASA spune „la revedere” capsulei Starliner, cel puțin în ceea ce privește următoarele misiuni către Stația Spațială Internațională
FOTO via NASA

NASA pare să-și ia rămas bun de la capsula Starliner produsă de Boeing, cel puțin pentru o perioadă nedeterminată. Conform SpaceNews, un oficial al agenției spațiale americane a fost evaziv atunci când a fost întrebat despre o știre recentă care sugera că Starliner, nava spațială problematică, ar fi pusă „pe hold” după un prim zbor dezastruos care a lăsat doi astronauți blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Săptămâna aceasta, NASA a anunțat că viitoarele sale misiuni de rotație a echipajului, denumite Crew-10 și Crew-11, care vor transporta astronauți pe ISS, vor folosi nava Crew Dragon de la SpaceX, dezvoltată în cadrul aceluiași program Commercial Crew ca și Starliner-ul Boeing. După cum subliniază SpaceNews, misiunea Crew-10 ar fi trebuit inițial să se folosească de Starliner, care încă nu a fost certificat pentru zbor.

Chiar dacă nu este clar încă dacă NASA a renunțat definitiv la Starliner, situația actuală nu reprezintă deloc o dovadă de încredere a NASA în capsula produsă de Boeing. În anunțul său, NASA a declarat că „momentul și configurația următorului zbor al Starliner vor fi stabilite odată ce vom înțelege mai bine cum va rezolva Boeing cu certificarea Starliner”.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Congresul Astronautic Internațional de la Milano, administratorul adjunct Pam Melroy a reiterat acest sentiment: „Se află în procedura de revizuire a datelor”, a declarat Melroy pentru SpaceNews. „Trebuie să luăm o decizie: avem nevoie de un alt zbor de test?”

Aceasta pare să fie întrebarea care plutește în aer, având în vedere că NASA a readus capsula problematică Starliner înapoi pe Pământ luna trecută, fără încărcătura sa (astronauții), chiar în timp ce agenția lucra în continuare problema întoarcerii echipajului uman.

Întoarcerea acasă

În comunicatul emis, NASA a subliniat că astronauții Starliner Butch Wilmore și Suni Williams sunt programați să se întoarcă pe Pământ în februarie, cu o capsulă SpaceX Crew Dragon, care a andocat la ISS la sfârșitul lunii septembrie. După problemele capsulei Starliner, NASA a fost nevoită să jongleze cu opțiunile disponibile, încercând să găsească o modalitate de a-i aduce pe astronauți acasă.

Deși situația nu este nicidecum la fel de dramatică precum explozia navetei Challenger, acest fiasco a cauzat multe bătăi de cap și un disconfort major de ambele părți.

Mai grav este că, potrivit sursei citate, administratorul NASA, Bill Nelson, a recunoscut că agenția spațială ar putea fi nevoită să se bazeze în continuare pe capsulele Soyuz, care vor fi construite în Rusia în anii următori, ceea ce înseamnă o „resemnare” stânjenitoare, având în vedere resursele enorme pe care NASA le-a investit în programul său Commercial Crew.

Etichete: , , , , ,

Sursa: via Futurism