CEO-ul NVIDIA susține Alianța X86 formată din Intel și AMD

Scris de | 18 octombrie, 2024
CEO-ul NVIDIA susține Alianța X86 formată din Intel și AMD

Vă povesteam ieri despre cea mai nouă alianță din industria tech. Într-o mișcare total neașteptată, Intel și AMD au lăsat antipatiile trecutului în urmă și și-au unit forțele în ceea ce a ajuns să fie cunoscută drept Alianța X86. Ambele companii au un scop comun, și anume protejarea arhitecturii de procesoare x86 pe care o folosim deja de câteva decenii. După anunțul surpriză, oameni importanți din industrie au început să-și dea cu părerea, iar unul dintre aceștia este chiar CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang. Acesta a vorbit recent despre alianță și a avut cuvinte bune la adresa acesteia:

„Susținem x86. X86 este foarte importantă pentru noi. O susținem pentru PC-uri, stații de lucru și centre de date. Iar faptul că arhitectura începuse să se fragmenteze nu este bine pentru industrie. Deci iubesc ideea asta. Iși unesc forțele și se asigură că x86 rămâne x86. Altfel, nu ar mai fi fost același lucru deci mi se pare grozav că fac asta.”, a declarat Jensen Huang, CEO NVIDIA.

Anunțul despre formarea acestei alianțe a picat foarte convenabil fix înainte de evenimentul Lenovo Tech World, în cadrul căruia șeful Intel, Pat Gelsinger și CEO-ul NVIDIA, Lisa Su au împărțit scena pentru prima dată în istorie și au vorbit cu zâmbetul pe buze despre colaborarea dintre companiile pe care le conduc.

„Cu toții vedeți din primul rând poate primul parteneriat dintre Intel și AMD. Unii au întrebat dacă x86 este gata. O să vă spun că zvonurile despre moartea acesteia sunt exagerate grav. Suntem bine sănătoși și x86 prosperă… Pat și Lisa sunt de acord cu ceva. Cine-ar fi crezut?” spune Pat Gelsinger, CEO Intel

Faptul că NVIDIA s-au băgat pe fir și susțin inițiativa competitorilor lor creează puțină confuzie. Spun asta pentru că în timp ce vorbim, tabăra verde lucrează alături de MediaTek la un chip AI bazat pe arhitectura ARM pentru PC-uri. Iar acesta este doar unul dintre proiectele care amenință dominanța x86. Apple au început revoluția asta cu procesoarele M1, iar acum vedem și jucători tradiționali din spațiul mobile, precum Qualcomm care debutează pe piața PC-urilor. Dar oricât de mult potențial ar avea soluțiile astea ARM, va fi greu să se impună pe o piață în care AMD și Intel au decis să își unească forțele.

Etichete: , ,