OnePlus 13 promite un ecran unic în piață, cu refresh rate variabil pe zone

Scris de | 16 octombrie, 2024
OnePlus 13 promite un ecran unic în piață, cu refresh rate variabil pe zone

Se spune că inovația a stagnat în ultimii ani pe smartphone-uri, însă adevărul este că încă primim îmbunătățiri semnificative la multe capitole, precum putere de procesare, performanța camerelor și ecran. Dacă cea mai mare noutate a ultimilor câțiva ani a fost tehnologia LTPO, care permite refresh rate variabil până la 1Hz, OnePlus 13 va reprezenta următorul pas în acest domeniu. Se pare că noul flagship al sub-brand-ului Oppo va folosi pentru prima dată un ecran care poate controla frecvența elementelor de pe ecran individuale, și nu doar pentru întregul ecran.

OnePlus a lucrat cu BOE pentru a dezvolta acest nou tip de ecran OLED

OnePlus 13 va folosi un ecran produs de BOE care folosește un nou tip de panel OLED. Este vorba tot despre tehnologie LTPO, dar din generația a 8-a (8T). Acesta va putea să ofere economii și mai mari de energie decât oferea LTPO până acum, întrucât se poate concentra doar pe elementele în mișcare. Astfel, experiența de utilizare ar putea fi perceptibil identică, însă telefonul ar putea anima la refresh rate înalt doar elementele de pe ecran care sunt în mișcare.

Nu este clar însă dacă această tehnologie poate controla la nivel de pixel viteza de mișcare a elementelor, sau dacă este vorba despre anumite zone care pot fi controlate individual. Important este că vei putea avea un fundal static, care nu se împrospătează constant, dacă elementele de pe el sunt statice, iar în zonele de ecran unde ai mișcare, refresh rate-ul să se sincronizeze cu framerate-ul conținutului.

Și în mod „split screen” s-ar putea să vedem îmbunătățiri. De exemplu, o aplicație care afișează video și alta care afișează o pagină de text nu vor mai trebui să ruleze ambele la framerate-ul ferestrei cu cel mai mare grad de mișcare.

Conform contului oficial OnePlus de pe Weibo, acesta este și primul ecran care primește o certificare A++ din partea DisplayMate, o adevărată premieră în industrie. DisplayMate măsoară calitatea culorilor afișate, nivelul de reflexii al ecranului, refresh rate-ul și rezoluția, înainte de a da un verdict. În principal, toate ecranele de pe flagship-urile moderne din ultimii ani au fost la un nivel de top, cele care au fost testate de DisplayMate fiind toate încadrate la categoria „A+”, cea mai înaltă „notă” pe care entitatea o oferea până acum.

Deși ecranul de pe OnePlus 13 este dezvoltat de BOE, și Samsung are un brevet pentru o tehnologie similară, încă din 2022. Probabil că acesta va fi următorul pas în tehnologia ecranelor de mobil în anii care vor urma.

Etichete: , , , , ,