FOTO Cum arată costumele Prada care vor fi purtate pe Lună, în misiunea Artemis III

Scris de | 16 octombrie, 2024
FOTO Cum arată costumele Prada care vor fi purtate pe Lună, în misiunea Artemis III

În urmă cu un an, Axiom Space și Prada anunțau un parteneriat pentru crearea costumelor spațiale pe care le vor purta astronauții din misiunea Artemis III, practic primii oameni care vor păși pe Lună de la misiunea Apollo 17, din 1972, încoace. Astăzi, avem primele imagini cu costumul spațial AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), în timpul Congresului Internațional de Astronautică de la Milano. Costumul este alb, cu accente de gri și roșu și are un aspect ceva mai plăcut estetic decât un costum spațial „tradițional”.

Cele două companii spun că design-ul noului costum spațial aduce îmbunătățiri la nivel de flexibilitate, poate rezista pentru o ieșire în spațiu de până la 8 ore și va face față timp de două ore la temperaturile cele mai reci de la polul sud al Lunii. „Echipa de design și dezvoltare a celor de la Prada a lucrat alături de inginerii Axiom Space pentru a stabili recomandări de materiale speciale și diverse funcții care să și protejeze astronauții de provocările unice ale mediului lunar, cât și să inspire viitoarele explorări spațiale” se arată într-un comunicat emis în comun de Prada și Axiom Space.

Costumele sunt dotate cu diverse lumini și camere în zona căștilor, comunicare LTE și 4G, și un sistem de nutriție integrat, similar cu cel pe care îl folosesc atleții de anduranță. Ghetele au și ele un aspect interesant, și sunt făcute să reziste pe terenul dificil de pe Lună și la temperaturile foarte scăzute de-acolo. Tehnologia se află în mare parte în spatele costumului, înăuntrul a ceva ce seamănă cu un ghiozdan, și în care se află sistemul de presiune al costumului, cel de redundanță, precum și un sistem de regenerare de oxigen.

Costumul este aproape finalizat, trecând prin teste și simulări în laboratoarele Axiom Space, SpaceX și NASA. Va intra într-o fază finală de review în 2025, după finalizarea ultimelor procese de evaluare rămase. NASA plănuia inițial să lanseze misiunea Artemis III în 2025, însă cea mai recentă dată anunțată a însemnat amânarea acesteia până în luna septembrie 2026 (cel mai devreme).

Etichete: , , , ,

Sursa: Prada reveals its spacesuit for NASA's Artemis III mission