ASRock lansează o placă de bază care ar trebui să reprezinte visul oricărui fan al porturilor USB-C

Scris de | 16 octombrie, 2024
ASRock lansează o placă de bază care ar trebui să reprezinte visul oricărui fan al porturilor USB-C

În lumea PC-urilor, schimbările se produc de obicei într-un ritm lent, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul modestei conexiuni USB. Majoritatea producătorilor de plăci de bază oferă doar câteva porturi de tip USB-C pe panoul IO din spate, dar ASRock a decis că este timpul pentru o schimbare majoră. Modelul Z890 Taichi Aqua renunță complet la Type-A, oferind în schimb zece porturi Type-C.

Tom’s Hardware a scris prima dată despre această mișcare îndrăzneață a celor de la ASRock, deși s-a observat că cele mai noi plăci de bază compatibile cu AMD și Intel au din ce în ce mai multe porturi Type-C pe panoul din spate. De exemplu, MSI X870 Tomahawk Wi-Fi are trei porturi, dintre care două sunt compatibile cu USB4.

Z890 Taichi Aqua, parte din gama de plăci de bază pentru procesoarele Intel Core Ultra 200S, este un model de nișă. Aceasta nu include niciun port USB-A pe spate; totul este 100% Type-C, ceea ce arată, fără îndoială, neobișnuit.

Problema e că, deși e o veste bună să fim martori la revoluția USB-C pe PC-urile desktop, eliminarea completă a porturilor Type-A ar putea fi o greșeală. Dacă ai o tastatură sau un mouse de gaming cu fir, cel mai probabil acestea folosesc Type-A. La fel și căștile, boxele, camerele web sau chiar și căștile VR.

Însă, trebuie menționat că nu toate aceste porturi USB-C sunt egale în ceea ce privește specificațiile lor. Două dintre ele sunt porturi Thunderbolt 4 de 40 Gbps (nu USB4), în timp ce restul de opt sunt împărțite în mod egal între USB 3.2 Gen2 de 10 Gbps și USB 3.2 Gen1 de 5 Gbps.

Etichete: ,

Sursa: via PC Gamer