Android 15, disponibil acum în versiune finală. Care sunt noutățile

Scris de | 16 octombrie, 2024
Android 15, disponibil acum în versiune finală. Care sunt noutățile

Android 15 s-a lansat oficial!… din nou. La începutul lunii septembrie, Google anunța disponibilitatea noii versiuni a sistemului său de operare în versiune open source în cadrul proiectului AOSP, dar acum avem și versiunea finală, pe care o putem testa pe telefoanele noastre. Care telefoane? Momentan doar modelele Pixel, dar în curând ne așteptăm să înceapă și lansările pentru smartphone-urile dispozitivelor partenere. Din păcate, Android 15 nu pare să fie un mare „upgrade”, întrucât păstrează aceeași interfață de pe ultimele trei variante. Accentul pare să fie pus pe securitate, dar și pe dispozitive cu ecrane mari, în timp ce modelele Pixel primesc, la rândul lor, câteva capabilități extra care nu se regăsesc în versiunea „standard” a sistemului de operare.

Ce aduce Android 15 nou

Capabilitățile noi din Android 15, care vor putea fi implementate pe majoritatea telefoanelor care primesc acest update par să fie legate în special de securitate.

Protecție la furt

Cea mai importantă pare să fie protecția la furt, care folosește AI pentru a detecta dacă telefonul îți este furat. De exemplu, dacă cineva îți înșfacă telefonul din mână și aleargă cu el, sau pleacă cu viteză, de exemplu pe o bicicleta sau un scuter, așa cum se întâmplă prin Londra în ultimii ani, telefonul va putea să recunoască faptul că a fost furat și va bloca dispozitivul.

De asemenea, dacă telefonul se deconectează de la internet, acesta poate fi setat să se blocheze și să necesite o parolă. Desigur, poți în continuare să îl blochezi de la distanță imediat ce se conectează la internet, dacă nu ai această funcție activă. Chiar și încercările repetate de a scoate telefonul din rețeaua Find My Device sau dezactivarea setărilor de securitate va duce la blocarea dispozitivului.

Practic, telefonul nu va mai fi atrăgător de furat dacă hoțul nu va avea ce să facă cu el după. Astfel, Google speră să reducă numărul de infracțiuni de acest gen.

Private Space

O altă funcție de securitate este secțiunea „Privată” din lista de aplicații. Aceasta apare în partea cea mai de jos a sertarului și pot fi mutate aici aplicații care nu vrei să fie vizibile în lista principală și care să nu poată fi accesate decât cu un PIN sau cu amprenta. Aceste aplicații din Private Space sunt complet blocate pentru alți utilizatori, și devin complet invizibile atât timp cât sunt în lista de aplicații ascunse. Notificările, setările și chiar meniul de multitasking nu va arăta aceste aplicații. Însuși „private space” poate fi ascuns, dacă îți dorești asta.

Camera

Pentru aplicația de cameră de la Google, Android 15 introduce Low Light Boost, cât și noi butoane de control manual pentru a îmbunătăți imaginile în condiții de iluminare scăzută. De asemenea, aplicațiile terțe vor putea controla mai bine camera și în special blitz-ul.

Mesaje

Aplicația de mesaje poate folosi acum conectivitate prin satelit și posibilitatea de a trimite și primi mesaje folosind rețele Wi-Fi, nu doar prin conectivitate 4G sau 5G

Parole

Passkeys vor putea fi folosite acum pentru autentificare cu o singură apăsare pe aplicațiile și serviciile care permit asta.

Cam acestea sunt noutățile majore din Android 15 pentru smartphone-uri

Noutăți pentru tablete și pliabile

Pentru tablete, Android 15 adaugă o metodă mai simplă de a permite dock-ului de aplicații să rămână vizibil permanent, fără să se mai ascundă automat. De asemenea, vei putea personaliza interfața aplicațiilor Photos și Mail, pentru a se potrivi mai bine stilului tău de utilizare.

App Pairing va permite realizarea de scurtături care să deschidă două aplicații simultan, ceva ce am văzut deja pe multe alte implementări de Android de la partenerii Google.

October Pixel Drop: funcții noi exclusive pentru modelele Pixel

Există și câteva noutăți disponibile exclusiv pe modelele Pixel:

Gemini pe Pixel Buds

O funcție care a debutat pe Pixel Buds Pro 2 alături de noile variante Pixel 9, vine acum și pe restul căștilor Pixel Buds lansate în trecut. Vei putea folosi scurtătura Hey Google pentru a iniția comenzi și conversații cu AI-ul Gemini și pe căștile Pixel Buds, Pixel Buds A și Pixel Buds Pro 1.

Gemini Live

Capabilitatea Gemini Live, care folosește camera și comenzi prin limbaj natural pentru a analiza ceea ce se vede în jur poate fi acum folosită de toți utilizatorii pixeli, gratuit (spune Google). Funcția introduce și noi limbi precum germană și portugheză.

Gemini în Pixel Screenshots

Aplicația Screenshots, care a apărut prima dată pe Pixel 9, poate acum fi folosită de AI-ul Gemini și poate identifica elemente din capturile de ecran salvate.

Audio Magic Eraser

Noua versiune de software pentru telefoanele Pixel adaugă posibilitatea de a reduce zgomotul de fundal din clipuri video prin folosirea AI. Această funcție este disponibilă pe modelele Pixel 8 și Pixel 9.

Underwater photography

Telefoanele Pixel primesc un mod de fotografiere care îmbunătățește calitatea cadrelor realizate sub apă. Compania sugerează folosirea unei huse speciale pentru scufundări, chiar dacă telefoanele sale sunt rezistente la apă.

Astrography

Funcția de captură a stelelor prin Night Sight permite acum setarea unui timp de expunere, declanșarea fotografiei și pornirea capturii abia după câteva secunde, pentru a evita mișcările din cadru. De asemenea, Night Sight este acum disponibil și pentru fotografii direct în aplicația Instagram pe modelele Pixel.

Temperatura

Pixel 8 Pro permite acum  afișarea live a temperaturii obiectelor spre care îndrepți telefonul

Vreme

Aplicația Pixel pentru vreme introduce un tracker pentru polen pentru a oferi celor cu alergii informații mai detaliate despre starea calității aerului. Tot la acest subiect intră și indexul de poluare din aplicație și nivelul de umiditate.

Vibrații automate

Nivelul de vibrații va putea fi setat automat de telefon, în funcție de nivelul de zgomot din jur. Într-un birou liniștit, vibrațiile vor fi scăzute în intensitate, și crescute într-un mediu zgomotos.

Lista telefoanelor care primesc Android 15

Toate telefoanele de mai jos primesc actualizare la Android 15 direct de la Google. Lansarea ar putea avea loc în valuri, deci nu toți utilizatorii primesc notificarea de actualizare simultan. S-ar putea să dureze câteva zile până când toți utilizatorii Pixel vor putea trece la noua versiune software.

  • Pixel 9 Pro Fold
  • Pixel 9 Pro XL
  • Pixel 9 Pro
  • Pixel 9
  • Pixel 8 Pro
  • Pixel 8
  • Pixel 8a
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet
  • Pixel 7a
  • Pixel 7 Pro
  • Pixel 7
  • Pixel 6a
  • Pixel 6 Pro
  • Pixel 6

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Google