Google șterge uBlock Origin din Chrome Web Store

Scris de | 15 octombrie, 2024
Google șterge uBlock Origin din Chrome Web Store

Războiul dintre Google și extensiile de tip ad-block continuă, iar cea mai recentă luptă a gigantului tech este împotriva extensiei uBlock Origin. Mai mulți utilizatori au observat dispariția acesteia din Chrome Web Store, iar pagina pe care o puteau găsi până atunci afișează un mesaj care spune că extensia nu respectă bunele practici pentru add-on-urile dedicate browser-ului web. Am încercat chiar acum pagina, iar în România încă avem voie să descărcăm extensia deși suntem întâmpinați de același mesaj de avertisment.

uBlock Origin Google Chrome Web Store EU Page

Se pare că asta vine ca rezultat al adopției Manifest V3, cea mai nouă versiune a platformei de extensii. Aceasta a fost lansată în 2018, însă adopția la scară largă prin intermediul proiectului Chromium a întârziat din motive de securitate. Extensiile create folosind platforma Manifest V3 au acces limitat la browser și datele de navigare pe net, chestie care va limita accesul la informații al extensiilor de browser. Singura soluție pe care o au producătorii de extensii este fie să se retragă de pe magazinul Chrome Web Store, fie să se alinieze la guideline-urile impuse de Google.

Schimbarea a început prin vară, atunci când Google a început să forțeze adopția noii platforme. Asta înseamnă că toate extensiile care necesită versiunea Manifest V2 vor înceta să funcționeze în luna iunie 2025, atunci când tranziția la versiunea a treia va fi completă. Schimbarea va afecta în mod direct browser-ul celor de la Google, în timp ce alte soluții third-party precum Vivaldi și Opera vor continua să ofere suport pentru extensii Manifest V2.

Din păcate, asta se va dovedi destul de costisitor în timp, întrucât este nevoie de echipe de angajați dedicate. Evident, există și soluții alternative, precum Mozilla Firefox. În cazul browser-ului de la Mozilla, dezvoltatorii extensiei uBlock sunt fericiți să anunțe că suportul va merge mai departe ca și până acum.

Etichete: , ,