Dacă la GPU nu reușește, AMD crede că poate învinge NVIDIA în domeniul AI

Scris de | 15 octombrie, 2024
Dacă la GPU nu reușește, AMD crede că poate învinge NVIDIA în domeniul AI

Lupta dintre AMD și rivalii de la NVIDIA a fost interesantă în ultimii ani, iar în industria jocurilor video ambele companii au reușit să aibă un impact imens. Dar viitorul este al inteligenței artificiale, un domeniu în care toți marii producători încearcă să-și găsească un loc. „Părinții” chip-urilor Ryzen au ieșit în față cu o declarație extrem de curajoasă, prin intermediul căreia susțin că ar putea învinge NVIDIA, companie cu o imagine aproape de neclintit în domeniul inteligenței artificiale.

AMD urmează să lanseze procesoarele MI325X pentru servere, iar prin târg umblă vorba că noile sale cipuri ar fi mai puternice decât H100 de la NVIDIA. Conform Lisa Su, CEO AMD, noile MI325X folosesc niște cipuri de memorie speciale, care le sporesc performanța în sarcini AI. Cu această lansare, se pare că cei de la AMD s-au băgat într-o cursă care implică lansări anuale și eforturi din ce în ce mai mari în acest domeniu. Vor avea multe de dovedit pentru a învinge acceleratoarele AI de la NVIDIA, dar am văzut surprize și mai mari de la tabăra roșie deci nu m-ar mira nimic.

AMD Radeon RX 7000 Series Feature

Până la urmă vorbim despre aceeași companie care era la un pas să dea faliment, după care a revenit în forță cu familia de procesoare Ryzen și cu noile generații de plăci video Radeon. Astfel, au pus Intel la respect din anumite puncte de vedere (în special eficiență) și acum se uită amenințător la coroana pe care NVIDIA o poartă de ceva vreme. AMD se așteaptă și la niște încasări serioase în urma ultimelor lansări și a celor ce urmează în perioada următoare, deci nu putem exclude nici mărirea bugetului de R&D pentru viitoarele generații de procesoare. Sperăm doar că se gândesc și la gameri și aruncă câteva milioane și în rezolvarea problemelor software ale plăcilor video Radeon, pentru a le face mai ușor de recomandat.

Etichete: , , ,