Ce este RoPay, cum funcționează și la ce te ajută noul sistem de plăți instant cu telefonul mobil

Scris de | 15 octombrie, 2024
Ce este RoPay, cum funcționează și la ce te ajută noul sistem de plăți instant cu telefonul mobil

Probabil că ați auzit deja de RoPay, un nou sistem de plăți care a fost recent lansat în România. Acesta ar trebui să simplifice transferul de bani între conturi bancare ale utilizatorilor, dar ar putea fi folosit și pentru plăți mai simple la magazin sau online. Acest articol va încerca să răspundă întrebărilor pe care le-ar putea avea oricine despre ce este, și cum funcționează RoPay, și care suint avantajele față de transferurile de până acum.

Ce este RoPay?

RoPay este un sistem național de plăți instant de proximitate cu telefonul mobil, dezvoltat de către Transfond și susținut de către Asociația Română a Băncilor. Acesta asigură transferuri rapide între conturi bancare din România sau plăți către comercianți din România. Avantajele acestui sistem de transfer este că promite că banii ajung aproape instant dintr-un cont în altul, în mai puțin de 10 secunde.

În principal, RoPay este promovat pentru plăți prin coduri QR, însă sistemul permite transferuri de bani A2A, adică „account-to-account” și printr-un link, NFC sau prin număr de telefon (AliasPay), în locul folosirii unui IBAN complet. Este la latitudinea băncilor participante la acest proiect să implementeze una sau mai multe metode de plată disponibile prin intermediul RoPay.

Cum funcționează RoPay?

Aplicațiile băncilor participante vor permite inițierea de plăți sau de încasări.

Beneficiarul poate să inițieze o încasare prin cod QR, stabilind o sumă de bani. Plătitorul trebuie apoi să inițieze o plată din aplicația de pe telefonul său și să scaneze acel cod QR. Odată realizată plata, banii ajung în contul beneficiarului imediat.

Astfel de tranzacții pot fi realizate atât între persoane fizice, dar și între persoane fizice și magazine. Un supermarket ar putea genera un cod QR la casa de marcat pentru plată prin RoPay, în timp ce magazinele online ar putea face același lucru la finalizarea unei comenzi.

Prin RoPay ai putea să plătești inclusiv la piață, unde este folosit în principal cash, prin plată direct către vânzător în contul său bancar, sau ai putea să plătești facturi la utilități sau bilete de transport în comun.

Cine are acces la RoPay?

RoPay s-a lansat momentan în aplicațiile de mobil ale primelor bănci care participă la acest proiect, adică CEC Bank și Libra Bank. Oricine are un cont la aceste bănci și folosește soluția de internet banking a lor, poate să folosească sistemul de plată RoPay pentru plăți P2P (person-to-person). Faptul că RoPay este descris drept un sistem de „plăți de proximitate”, sugerează că trebuie să fii fizic în locul în care este și cel către care faci un transfer, întrucât trebuie să scanezi codul QR de pe un telefon cu un alt telefon pentru a realiza plata.

Este important ca în cazul transferurilor între persoane fizice ca ambii utilizatori să dețină conturi la băncile care participă la programul RoPay și să aibă amândoi aplicațiile băncilor lor instalate pe telefonul mobil.

Utilizatorii nu trebuie să se înscrie în programul RoPay și nici nu pot să rezilieze accesul la acesta. RoPay devine un serviciu de transfer de bază, disponibil în ofertele băncilor care participă.

Care sunt avantajele RoPay?

RoPay este gratuit, simplu de folosit și nu percepe comisioane. Pentru că este un sistem implementat de bănci direct, acesta este și foarte sigur, iar transferurile se pot face non-stop, spre diferență de alte tipuri de transferuri, care necesită procesare a doua zi, dacă plata este realizată după o anumită oră.

Spre diferență de alte tipuri de plăți, RoPay permite două tipuri de transferuri. Beneficiarii pot cere o sumă fixă, care este apoi plătită de către plătitor direct, sau pot realiza transferuri cu sumă care poate fi editată. Astfel, plătitorul va putea să editeze suma cerută de beneficiar atunci când dorește să realizeze o plată. Desigur, beneficiarul va trebui să autorizeze suma editată, înainte ca transferul să fie finalizat.

Care sunt băncile care participă la programul RoPay?

CEC Bank și Libra Bank sunt doar primele două bănci care au anunțat participarea la RoPay și au deja serviciile de plată disponibile. În următoarele câteva luni și pe parcursul anului 2025, alte trei bănci au fost deja anunțate că vor implementa acest sistem de plăți în portofoliul lor de servicii.

Este vorba despre Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale și ING Bank. Cel mai probabil, în timp, și alte bănci se vor alătura programului RoPay.

Transfond, compania care a dezvoltat RoPay este administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată a plăților comerciale interbancare și are în acționar principal Banca Națională a României, cât și alte 18 bănci comerciale active din piața românească.

Etichete: , , , , , , ,