AI-ul Google va trece pe energie nucleară

Scris de | 15 octombrie, 2024
AI-ul Google va trece pe energie nucleară

Inteligența artificială este un domeniu foarte mediatizat în ultimii ani, iar mai marii industriei tech încep să facă investiții din ce în ce mai serioase. Spre exemplu, zilele trecute Google a devenit prima companie din lume care își va alimenta centrele de date AI cu energie generată de o rețea de mini reactoare nucleare. Bine, în acest moment tot proiectul este la stadiul de idee aprobată. Gigantul tech a cumpărat șase sau șapte reactoare nucleare de mici dimensiuni de la compania californiană, Kairos Power. Prima parte a comenzii este așteptată să vină până în 2030, urmând să fie completă până în 2035.

Cu ajutorul plantației de mini centrale nucleare, cei de la Google își doresc să scadă cât mai mult procentul de carbon generat de cantitățile imense de energie pe care le necesită centrele de date pentru AI. Conform unor purtători de cuvânt ai Google, energia nucleară oferă „o sursă curată care ne poate ajuta să ne îndeplinim cerințele de energie electrică”. Și dacă aruncăm o privire la cât de mult a evoluat inteligența artificială, nu este greu să înțelegem de ce este nevoie de atât de mult curent care să alimenteze centrele de date.

Odată cu acest anunț, cei de la Google au reușit să le ia fața și marilor rivali. Microsoft a semnat luna trecută un contract cu Three Mile Island, o plantație nucleară în care a avut loc cel mai mare meltdown din istoria Statelor Unite ale Americii. Pentru cei care nu știu, harta de_nuke din Counter-Strike 2 este inspirată de locația din Pennsylvania. Nici Amazon nu sunt străini de domeniu, după ce în martie au cumpărat un centru de date alimentat de energie nucleară de la Talent Energy.

Nu doar industria tech începe să migreze spre energie nucleară. Spre exemplu, în Regatul Unit se caută contractori care să se ocupe de reînvierea industriei nucleare. Printre favoriți se numără cei de la Rolls-Royce SMR care tocmai au fost aleși de guvernul Cehiei pentru a le construi o flotă de reactoare.

Etichete: , ,