Ryzen 7 9800X3D ar putea să nu ofere mari upgrade-uri de performanță în gaming

Scris de | 14 octombrie, 2024
Ryzen 7 9800X3D ar putea să nu ofere mari upgrade-uri de performanță în gaming

Ryzen 7800X3D este genul de procesor care apare o dată la câteva generații, reușind să ofere un nivel ridicat de performanță, în special în gaming, la un preț relativ accesibil. Acesta a venit la ceva vreme după succesul AMD cu Ryzen 5800X3D, însă se pare că tranziția la un nou model 9800X3D nu va aduce un aport la fel de mare de performanță precum am văzut în trecut. Primele teste „scăpate” pe internet sugerează că, la fel ca în cazul seriei Ryzen 9000 lansată în această vară, și tranziția la modelele X3D va aduce un aport minor de performanță.

AMD ar putea continua seria de „dezamăgiri” cu lansarea modelelor Ryzen 9000X3D

Aceste informații vin direct din ceea ce pare a fi o prezentare internă a producătorului de componente MSI, care a vorbit despre lansarea a două modele de procesoare cu memorie 3D V-Cache de la AMD pentru noua serie Ryzen 9000. Deși nu sunt numite direct, acestea par să fie variantele Ryzen 9 9950X3D, cu 16 nuclee și Ryzen 7 9800X3D cu 8 nuclee.

Slide-urile dezvăluie că modelul cu 16 nuclee va obține un aport minor de performanță față de generația anterioară, Ryzen 9 7950X3D, cu scoruri în Cinebench R23 cu 9% mai mari în single-core și 16% mai mari în multi-core.

Aportul de performanță pe varianta cu 8 nuclee pare să fie ceva mai mare, dar totuși un upgrade incremental, nu unul generațional. Vorbim despre 18% în single-core și 28% în multi-core. Testele sintetice spun însă doar o parte a poveștii. Întrucât acestea sunt procesoare „de gaming”, performanța în jocuri este cea mai importantă, iar acolo, îmbunătățirile față de generația X3D bazată pe procesoarele din seria Ryzen 7000 este de 2% în titluri precum Black Myth: Wukong sau Shadow of the Tomb Raider. Diferența crește, dar nu foarte mult, în FarCry 6, unde avem un aport de 13%.

Față de procesoarele Ryzen 9000 deja lansate, performanța este în mare parte identică în testele sintetice. Este astfel confirmat și faptul că procesoarele X3D vor avea acum o frecvență de boost mărită de la 4,8 GHz la 5,2 GHz.

Conform informațiilor publicate pe HardwareLuxx, reprezentanții MSI spun că testele au fost făcute pe procesoare încă nefinalizate și că sunt așteptate îmbunătățiri de performanță pe modelele care urmează să fie lansate oficial în curând.

Etichete: , , ,

Sursa: HardwareLuxx