Încă o premieră SpaceX: o rachetă Super Heavy s-a întors pe platforma de lansare

Scris de | 14 octombrie, 2024
Încă o premieră SpaceX: o rachetă Super Heavy s-a întors pe platforma de lansare

Pentru prima dată în istoria domeniului aerospațial, o rachetă SpaceX s-a întors în punctul de lansare și a fost prinsă de un sistem de „bețe”. La fel ca în cazul rachetelor reutilizabile Falcon, folosite deja de mulți ani în lansări de capsule spațiale și sateliți, și rachetele Super Heavy pot fi acum reutilizate, reducând astfel costurile lansărilor de încărcături mai mari. Scopul rachetelor Super Heavy este să poată lansa Starship, naveta spațială SpaceX care ar trebui să permită călătorii interplanetare în Sistemul Solar.

Testul 5 pentru Starship a fost un succes, SpaceX reușind să „prindă” racheta înapoi pe platforma de pe care a plecat

Impresionant este faptul că racheta Super Heavy a fost „prinsă” de sistemul Mechazilla de la prima încercare, ceea ce va avansa cu siguranță cu mult acest proiect. Această „aterizare” a rachetei a făcut parte din cel de-al cincilea test pentru naveta Starship, și a avut loc ieri, 13 octombrie, în Texas. Ideea din spatele acestui proiect este să creeze rachete și navete reutilizabile, care pot decola și ateriza de mai multe ori, reducând astfel cu mult costurile de explorare a spațiului.

Recuperarea Starship a avut deja loc în urmă cu câteva luni în urma unui test în care naveta a ieșit din atmosferă și a intrat controlat înapoi, cu scopul de a fi recuperată din apă, lucru care s-a și întâmplat. Planul final pentru Starship este să poată să se întoarcă înapoi la bază, așa cum se întâmplă cu rachetele. În cazul testului de față, Starship-ul nu a „supraviețuit”, însă nici nu era în plan să fie recuperat. Naveta și-a continuat ascensiunea către orbită, după care s-a întors în Oceanul Indian, unde a și explodat.

SpaceX așteaptă acum aprobarea din partea FAA a următorului test, cel de-al șaselea pentru Starship.

„Cu fiecare zbor, bazându-ne pe lecțiile învățate din cel precedent, testând îmbunătățiri în hardware și operațiuni în toate aspectele Starship, suntem pe punctul de a demonstra tehnici fundamentale pentru designul complet și rapid reutilizabil al Starship. Prin continuarea testării hardware-ului nostru într-un mediu de zbor, și făcând acest lucru cât mai sigur și frecvent posibil, vom aduce rapid Starship în funcțiune și vom revoluționa capacitatea umanității de a accesa spațiul.”, au declarat purtătorii de cuvânt SpaceX

Etichete: , , ,

Sursa: TechCrunch