Energy Expo - Join the revolution

Tesla începe să vândă roboți: Robotaxi, Robovan și „robotul servitor”

Scris de | 11 octombrie, 2024
Tesla începe să vândă roboți: Robotaxi, Robovan și „robotul servitor”

Tesla a ținut noaptea trecută un eveniment numit We, Robot, unde am primit, în sfârșit, primele detalii despre „taxiul autonom”, al companiei, promis încă de dinainte de perioada de pandemie. Robotaxi, sau „Cybercab” a fost însă doar unul dintre produsele noi pe care compania speră să le aducă pe piață în următorii ani. Pe lângă acesta a fost prezentat și „Robovan” o dubiță autonomă, cât și o versiune cu adevărat funcțională a lui Tesla Bot, robotul biped pe care Tesla speră să îl vândă cândva către clienți.

Robotaxi: prima mașină Tesla complet autonomă, fără volan și pedale

Robotaxi este, de departe, produsul pe care Tesla, cel mai probabil chiar îl va aduce pe piață în următorii câțiva ani. Elon Musk este optimist, și spune că o astfel de mașină va intra în producție în perioada 2026-2027, însă chiar și el a recunoscut că este, de obicei, cam prea optimist în legătură cu astfel de proiecții.

Deși pe site-ul Tesla, mașina este listată drept Robotaxi, Musk i-a tot zis „Cybercab” și cred că acest nume este mai potrivit și mai „pe brand” având în vedere că deja se vinde un model numit Cybertruck.

Ce este Robotaxi? O mașină complet autonomă, fără pedale și fără volan. Aceasta ar trebui să poată să conducă singură din punctul A în punctul B, iar scopul este să „revoluționeze” transportul individual de persoane. Mașina pare să fie doar puțin mai mică decât un Model 3, are două uși și este echipată la interior cu un ecran și două scaune. Exteriorul aduce aminte de design-ul Cybertruck, cu o culoare uniformă, mată, capace pline pentru roți, și design simplu. Măcar acest model pare însă să fie „desenat” cu lini curbe, fiind o mașină mai puțin ieșită din comun.

Robotaxi ar trebui să poată fi chemat fie printr-o aplicație, așa cum chemăm acum un Uber sau un Bolt, sau să o cumperi și să o ai la dispoziție oricând, putând controla ruta din aplicație sau prin intermediul ecranului de la bord. Musk speră ca această mașină să poată fi vândută la un preț de sub 30.000 de dolari americani, adică sub prețul unui Model 3 din prezent, care ponește de la 40.000.

Câteva detalii interesante ar fi faptul că Robotaxi nu are o mufă fizică de încărcare. Musk spune că mașina poate fi încărcată exclusiv prin inducție, în mod wireless. Apoi, mașina nu este echipată cu LiDAR sau alți senzori scumpi. Tesla consideră că o serie de camere de rezoluție înaltă sunt de ajuns pentru a realiza un sistem Full Self Driving complet sigur.

Robotaxi ar trebui să scadă costurile de transport la sub un dolar per milă, spune Musk, în timp ajungând pe la 0,2 dolari. Probabil că acest cost va fi atins doar dacă chemi un Robotgaxi de la Tesla și nu cumperi efectiv mașina, nu plătești taxe și asigurare și alte costuri din buzunar. De asemenea, acest concept de mașină ar trebui să „salveze vieți” punând roboții în control și eliminând eroarea umană. Desigur, am văzut până acum că sistemele Full Self-Driving de la Tesla nu sunt nici pe departe perfecte, acestea fiind încă în beta de peste doi ani, de când au început să apară pe mașinile clienților.

Full Self-Driving nesupravegheat va fi disponibil și pe mașinile Tesla deja vândute

Despre Full Self-Driving, Musk spune că va începe testarea modului „nesupravegheat”, care va fi singurul mod de conducere disponibil pe Robotaxi. Toate mașinile care au Full Self-Driving supravegheat în prezent vor putea fi testate și în modul nesupravegheat, dar pentru început în statele Texas și California, cele care au legislație care permit astfel de teste. Desigur, acolo sunt și mai multe mașini Tesla, și există mai multe date care pot ajuta algoritmii să învețe drumurile de acolo.

Cumva, Musk sugerează că cei care au deja mașini Tesla cu Full Self Driving, au deja un „Robotaxi”, atunci când software-ul va fi disponibil pentru ele. Nu este prima dată când Musk spune astfel de lucruri și probabil că până când se va lansa acest sistem, hardware-ul din mașinile din prezent va fi depășit. S-a mai întâmplat și cu alte variante de mașini Tesla să rămână în urmă din motive similare.

Robovan și Tesla Bot, concepte pentru viitor

Robovan pare să fie mai degrabă un concept decât un produs Tesla real. Vorbim despre o dubiță cu formă rotunjită, care aduce aminte de locomotivele de la începutul secolului 20, dar și de design-ul Tesla Semi, capul tractor pentru camioane produs de companie. Aceasta pare să fie o soluție de tip „shuttle”, care poate duce la destinație aproximativ 20 de persoane. De asemenea, un Robovan ar putea fi folosit pentru transport de bunuri, livrări, pentru transport în comun sau pentru a ajuta în construcții, pentru a servi drept autobuz pentru elevi, sau chiar food truck conform imaginilor oficiale. Și acest model ar trebui să funcționeze complet autonom.

În cele din urmă, am văzut pentru prima dată Tesla Bot sau Optimus (așa cum a mai fost prezentat anterior), în acțiune. Pentru acești roboți, Musk are aspirații foarte mari. Acesta crede că Tesla Bot este viitorul companiei și că lansarea acestor roboți va aduce o nouă eră de „bunăstare” pentru omenire. Ideea este ca acești roboți să fie vânduți către clienți finali, la prețuri între 20 și 30.000 dolari, pentru a prelua din sarcinile repetitive sau pe care oamenii nu vor să le mai facă.

Cumva, aceștia vor fi un soi de majordom robotic, așa cum vedem și în filme SF de zeci de ani, deja. În cadrul evenimentului We, Robot, mai mulți roboți care păreau că sunt controlați de la distanță au interacționat cu persoanele prezente, au servit băuturi, au dansat prin public și vorbeau cu invitații. Pare că acești roboți vor îndeplini perfect rolul descris de originea cuvântului „robot”, care vine din limba cehă și înseamnă „muncă forțată”.

Sperăm doar că acești roboți nu atinge vreodată conștiință și nu vor dori să se răzbune, așa cum vedem în majoritatea literaturii și cinematografiei SF.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: TechCrunch