Energy Expo - Join the revolution

Sunderfolk: jocul care îmbină elemente de RPG, strategie și board games

Scris de | 11 octombrie, 2024
Sunderfolk: jocul  care îmbină elemente de RPG, strategie și board games

Sunderfolk este numele unui nou joc de strategie care poate fi jucat în mod cooperativ, anunțat de către studioul Secret Door. Acesta este unul dintre cele două studiouri care aparțin companiei Dreamheaven, fondată de către Mike Morhaime, co-fondator și fost președinte al Blizzard Entertainment. Jocul propune un stil de gameplay neconvențional, în care mai mulți jucători sunt încurajați să se strângă la un loc și să își folosească telefoanele mobile, nu controller-e, pentru a colabora.

Jocul rulează pe console și PC, dar controller-ele sunt înlocuite complet de smartphone-uri

Ideea din spatele Sunderfolk este simplă: să adapteze experiența de a juca un board game sau un RPG pen & paper, la un joc video. Ce au făcut însă cei de la Secret Door este să creeze o experiență complet nouă, care încearcă să se bucure de avantajele ambelor tipuri de jocuri într-un joc de strategie cu elemente RPG și elemente de jocuri cu cărți.  Vestea bună este că nu există un set complex de reguli, ca în cazul Dungeons & Dragons, așa că oricine poate să se alăture, indiferent de experiența anterioară.

Jocul este disponibil doar în multiplayer, dar exclusiv „offline”, în același loc. Va trebui să îți aduni fizic prietenii într-un singur loc pentru a juca Sunderfolk, așa cum faci pentru un joc de societate.

Apoi, jocul este unul de tip turn-based strategy, însă nu există o ordine predefinită pentru ca jucătorii să acționeze, ceea ce permite multă flexibilitate în modul în care poți aborda fiecare situație. Pe ecranul telefonului, fiecare jucător are acces la diversele abilități, consumabile și alte statistici, iar schema de control este foarte simplă: poți mișca personajele folosind ecranul ca un touchpad de laptop, în timp ce selectarea abilităților se face cu o glisare în sus, „aruncând-o” practic ca pe o carte de joc spre ecran.

Sunderfolk pare că este un joc narativ, cu o poveste pe care jucătorii o vor descoperi împreună, iar structura jocului este bazată pe „misiuni”, care sunt despărțite de momente în care jucătorii se întorc în orajul principal pentru „cumpărături” sau upgrade-uri. Odată începută o campanie, o poți salva și poți continua data viitoare cu aceiași jucători.

Conceptul este extrem de interesant, iar prezentările publicate pe internet până acum explică destul de bine ce este și ce nu este acest joc. Cu siguranță, fanii board games vor fi mai atrași de acest concept decât „gamerii” care preferă jocurile video, însă există o intersecție destul de mare între cele două în Sunderfolk, încât s-ar putea să atragă jucători din ambele tabere. Sunderfolk se lansează pe PlayStation 5, Xbox Series S/X, Nintendo Switch și PC, va fi jucabil exclusiv cu smartphone-uri și tablete și este programat să fie lansat în 2025.