Energy Expo - Join the revolution

Studiu: pirateria duce la pierderi de 20% din vânzările de jocuri video

Scris de | 11 octombrie, 2024
Studiu: pirateria duce la pierderi de 20% din vânzările de jocuri video

Un nou studiu publicat pe platforma ScienceDirect, susține că a calculat efectele negative pe care pirateria le poate avea asupra jocurilor video. Este vorba, desigur, despre vânzările „pierdute” de către studiourile care produc jocurile și include câteva informații interesante despre felul în care jocurile se vând pe PC și dacă într-adevăr un joc piratat este egal cu o vânzare pierdută, așa cum susțin publisherii de jocuri.

Vânzările din primele 12 săptămâni sunt cele mai importante

Studiul se numește „Revenue effects of Denuvo digital rights management on PC video games”  (Efectele asupra veniturilor ale managementului drepturilor digitale Denuvo asupra jocurilor video pentru PC) și este semnat de către William M. Volckmann. Acesta a fost verificat de alți oameni de știință și revizuit înainte de a fi publicat, dar chiar și autorul recunoaște că nu există foarte multe date exacte publice pe baza cărora să poată face estimări mai precise.

Chiar și așa, folosind uneltele care sunt disponibile pe platforma Steam, precum numărul de jucători în același timp și review-uri, Volckmann a ajuns la concluzia că un joc care folosește DRM-ul Denuvo, unul dintre cele mai greu de „spart” de către hackeri, ar putea aduce venituri cu până la 19% mai mari pentru fiecare săptămână de disponibilitate, decât dacă jocul ar fi „spart” încă din prima zi.

Asta pentru că jocurile vând, în principal, cele mai multe unități în perioada lansării, iar în maximum 12 săptămâni se atinge o masă critică de cumpărători. Vânzările după trei luni devin neglijabile, deci dezvoltatorii ar putea chiar să elimine DRM-ul după această perioadă, fără să mai simtă efecte negative în vânzări. Mai mult, cei care nu vor să cumpere jocuri cu DRM ar putea aduce vânzări în plus dacă publisher-ul va decide să elimine DRM-ul, ceea ce se și întâmplă de multe ori.

Denuvo nu este o soluție „anti-piraterie” permanentă

Studiul a implicat 86 de jocuri care foloseau Denuvo, lansate pe Steam în perioada septembrie 2014, până la finalul anului 2022. Multe dintre jocuri au rămas protejate de Denuvo pentru cel puțin 12 săptămâni, în timp ce altele au fost sparte mult mai devreme. Un exemplu interesant este că dacă un crack apare la șase săptămâni după lansare, vânzările nu sunt afectate decât cu 5%. Desigur, există și alți factori care pot afecta vânzările, precum notele din review-uri, sau percepția publică asupra jocului.

Chiar și compania Denuvo are o părere similară despre software-ul său, aceasta prezentând soluția sa de „securitate” drept o protecție temporară, nu un sistem complet anti-piraterie. Scopul este să țină jocul protejat în perioada lansării, atunci când cele mai multe vânzări au loc.

Din 28 de jocuri protejate cu Denuvo lansate în 2024, doar două au fost „sparte” în primele 12 săptămâni, ceea ce sugerează că acest sistem de protecție funcționează pentru a proteja vânzările de la lansare.  De asemenea, un astfel de studiu ar putea încuraja mai multe companii să apeleze la soluții pentru Denuvo, acum că s-a dovedit că sunt eficiente în a proteja o mare parte din încasări.

Din păcate, Denuvo continuă să fie un sistem de protecție problematic. Multe jocuri care apelează la Denuvo au probleme de performanță, sistemul de protecție folosind cicluri extra de pe CPU pentru a face verificări că totul este în ordine. Multe jocuri care primesc patch pentru a scoate Denuvo, primesc și un aport de performanță tangibil, ceea ce poate ține gamerii departe de jocurile cu acest DRM. Mulți aleg să primească o experiență mai bună de joc atunci când Denuvo nu mai este inclus. În perioada de timp care trece până DRM-ul este scos, jocul se mai și ieftinește, deci cei care cumpără jocul la lansare primesc o experiență inferioară la un preț mai mare.

Sursa: via ArsTechnica