Energy Expo - Join the revolution

HarmonyOS Next, lansat fără compatibilitate cu aplicații Android

Scris de | 11 octombrie, 2024
HarmonyOS Next, lansat fără compatibilitate cu aplicații Android

Huawei a lansat HarmonyOS Next, sistemul său de operare proprietar care renunță complet la suportul pentru aplicații Android. Astfel, telefoanele și tabletele care rulează noua versiune vor trebui să instaleze aplicații pe formatul proprietar pentru HarmonyOS Next, însă utilizatorii din Europa de Huawei nu sunt în pericol să piardă compatibilitatea cu aplicațiile pe care le folosesc deja. Versiunea Next se lansează exclusiv în China și momentan pe o selecție limitată de dispozitive.

Primele la rând pentru upgrade la HarmonyOS Next sunt dispozitivele de top

Publicația South China Morning Post anunță că Huawei a început să ofere actualizarea la HarmonyOS Next pe dispozitivele din seria Mate 60, pe pliabilul Huawei Mate X5 și pe tableta MatePad Pro 13.2. Sistemul de operare înlocuiește vechiul HarmonyOS care oferea compatibilitatea cu sistemul de operare Android. Nu este clar dacă noul HarmonyOS Next este un software complet proprietar, sau dacă încă are la bază versiunea Android Open Source Project.

Totuși, un lucru este cert: aplicațiile de Android în format APK, singurul tip de aplicații care funcționa până acum pe HarmonyOS, nu mai este compatibil cu varianta Next. În ultimul an, de când a anunțat existența versiunii Next, Huawei a lucrat alături de dezvoltatorii software din China pentru a aduce versiuni native ale aplicațiilor lor pe platforma proprietară de la Huawei. La lansare, producătorul chinez se laudă că are peste 10.000 dintre cele mai populare aplicații deja disponibile pe AppGallery, multe fiind chiar de la giganții de tehnologie din regiune, precum Baidu, JD.com, Mituan și Tencent Holdings.

Actualizarea este așteptată și pe alte serii de la Huawei, inclusiv pe gama Pura 70, în timp ce seria Mate 70, care se pare că va fi lansată înainte de sfârșitul anului 2024, ar trebui să ruleze HarmonyOS Next din fabrică.  HarmonyOS are în acest moment doar 17% cotă de piață în China, față de Android cu 68% și iOS cu 16%. Momentan nu sunt planuri pentru a lansa HarmonyOS Next în afara Chinei. De altfel, telefoanele companiei din Europa încă sunt livrate cu Android și interfața proprietară EMUI, în timp ce doar câteva tablete și ceasuri rulează HarmonyOS-ul bazat pe Android în această regiune.

Huawei a depus eforturi mari în ultimii câțiva ani să atragă parteneri către platforma AppGallery, uneori fără succes. Multe jocuri, aplciații și servicii sunt în continuare indisponibile în magazinul companiei, iar în acest caz este doar vorba despre lansarea pe încă un magazin de aplicații, pe lângă Play Store. Pentru HarmonyOS Next, dezvoltatorii ar trebui să scrie o nouă versiune a aplicației, pe un format diferit, compatibil doar cu dispozitivele Huawei. Probabil că din această cauză, un sistem de operare incompatibil cu formatul Android nu are prea mult sens în afara Chinei.

Etichete: , , , , , , , , ,

Sursa: SCMP