Am testat Apple Intelligence! Cât de bun este AI-ul Apple și merită să așteptăm după el?
Energy Expo - Join the revolution

Am testat Apple Intelligence! Cât de bun este AI-ul Apple și merită să așteptăm după el?

Scris de | 11 octombrie, 2024

Oricum o dai, lansarea iOS 18 este o adevărată dezamăgire. Apple ne-a promis inteligență artificială la WWDC, dar a livrat luna trecută un sistem de operare incomplet, fără nicio urmă de AI la bord. Pe lângă asta, Europa are interdicție completă la AI, chiar și când va fi disponibil. Din fericire, aici la connect ne plac provocările așa că, am făcut tot posibilul și am reușit să testăm funcțiile Apple Intelligence, chiar dacă nici măcar nu au fost încă lansate oficial. Am folosit modelul de test iPhone 16 Plus (review), l-am echipat cu iOS 18.1 beta 5 și Apple Intelligence, alături de un MacBook Air cu procesor M1, cu acces la macOS 15.1 beta, tot cu AI. Hai să aflăm în continuare cât de bun este AI-ul Apple și dacă lipsa lui din Europa este într-adevăr o mare pierdere.

Accesul la Apple Intelligence este greu de obținut în Europa, dar nu imposibil

Primul pas este instalarea. Pentru că sunt utilizator Apple încă de pe vremea iPod, sunt unul dintre puținii care încă dețin un cont Apple de America, singurul pe care îl puteam face la momentul respectiv. Există metode prin care încă puteți obține unul și astăzi, dar procesul este mai complicat în 2024 decât era în 2004. Recomand cu încredere să căutați Google cele mai noi metode de a obține un cont Apple de SUA. Acest cont este însă doar primul „ingredient” necesar pentru a putea accesa mai ușor Apple Intelligence din Europa. Al doilea „ingredient” este să setezi dispozitivele pe limba engleză americană, și regiunea pe Statele Unite.

Pasul doi este înscrierea cu acel cont pe site-ul Apple Beta. Acest lucru va debloca posibilitatea de a instala versiunile de test ale sistemelor de operare. Un mic avertisment, însă: nu instalați versiuni beta pe dispozitivele voastre principale, de care depindeți zi de zi, pentru a evita eventuale bug-uri sau probleme mai grave. Odată instalate noile versiuni software, mai este un singur pas de făcut: să activezi Apple Intelligence.

Acest lucru se face din aplicația de Configurări, la categoria Apple Intelligence și Siri. Trebuie să te înscrii pe ceea ce Apple numește o listă de așteptare. Din fericire, aprobarea durează câteva secunde sau maximum câteva minute. Odată aprobat, trebuie să descarci un pachet software separat, care ocupă 2,6 GB de stocare pe smartphone. Acesta se adaugă pe lângă spațiul ocupat deja de sistemul de operare. Chiar și când iOS 18.1 va fi lansat în versiune finală, AI-ul tot în beta va fi și va trebui să treci prin același proces. Odată descărcat modelul AI, poți începe să folosești funcțiile Apple Intelligence. Care funcții? Păi… nu foarte multe.

Primele funcții Apple Intelligence sunt puține și limitate

În imagine este o listă cu toate funcțiile AI pe care le promite Apple, însă unele dintre acestea nu pot fi testate în România, întrucât trebuie să ai toate mesajele și e-mail-urile în engleză, cât și toate notificările pentru a le putea folosi. Eu m-am concentrat aici pe Writing Tools, noul Siri care înțelege limbaj natural, și funcțiile AI în aplicația de fotografii. Curios, una dintre cele mai utile funcții noi din macOS 15 este strâns legată de Apple Intelligence, deși nu are nicio legătură cu AI-ul, dar despre asta la final. Hai acum să le luăm pe rând.

Writing Tools

Writing Tools face exact ceea ce promite, adică te ajută să scrii corect, dar doar în limba engleză, momentan. Ce NU face Apple Intelligence este să compună texte de la zero pe baza unui prompt, așa cum face ChatGPT. Avem funcția de Proofreading, care corectează greșelile gramaticale și de punctuație, rewrite, care rescrie complet textul și posibilitatea de a schimba tonul unui text într-unul prietenos sau unul profesional. La capitolul rezumări opțiunea de a scurta textul, păstrând esențialul și mai multe opțiuni de extragere a ideilor principale: fie unul care comprima informația în câteva fraze, două feluri de liste, una cu idei mai pe larg, și una cu informațiile esențiale, sau organizarea informațiilor într-un tabel.

Avantajul Writing Tools este că poate fi accesat de oriunde în sistemul de operare iOS acolo unde poți să scrii. Funcția de rezumare este disponibilă și din Safari atunci când activezi Reader Mode, pentru articole de pe internet. La un prim contact, aceste capabilități par să funcționeze bine, dar utilitatea lor mi se pare limitată. AI-ul, chiar și cel de la Apple nu reușește să înțeleagă perfect esențialul unui text și poate omite anumite detalii sau extrage informații uneori eronate din texte. Nu este o idee bună să te bazezi pe informațiile pe care le rezumă sau extrage fără să le verifici tu manual. Cea mai utilă parte a Writing Tools va fi cu siguranță cea de verificare a textelor, mai ales când va fi disponibilă și în alte limbi.

Siri cu AI

Siri cu Apple Intelligence nu mi se pare un mare pas înainte, ci doar un upgrade incremental. Avem acum o nouă animație pe marginea ecranului atunci când Siri este activ. Poți să dictezi comenzi în limbaj natural, să te mai răzgândești pe parcurs sau să schimbi complet comanda și tot va înțelege ce vrei. Siri are acum și cunoștințe mai bune despre funcțiile dispozitivului și te poate ajuta să ajungi la anumite setări dacă nu știi de unde să le accesezi. De asemenea, cu un double tap pe bara de jos, poți acum să îi scrii comenzi. Din nefericire, majoritatea capabilităților Siri sunt totuși limitate. Nu prea știe răspunsuri la prea multe întrebări și te trimite de obicei să cauți pe internet ceea ce nu știe. Noua Siri este mai tăcută, preferând să îți arate direct răspunsuri și link-uri decât să îți vorbească, dar poți seta să vorbească constant, dacă asta preferi.

Photos

În cele din urmă, avem funcțiile din aplicația Photos. Apple a integrat AI pentru a crea noi „amintiri” în galerie pe baza unor cerințe de la utilizator, folosind fotografii și filmări stocate local sau pe iCloud. Acestea nu sunt foarte diferite de funcția deja existentă, care crea astfel de colaje, fără AI, bazat pe anumite evenimente. Noutatea ar fi faptul că poți cere tu, manual să îți creeze aceste amintiri, pe baza unui eveniment, unei date, unui loc sau unei persoane. De asemenea, funcția de căutare din galerie recunoaște mai multe elemente din imagini, poți descrie în detaliu ceea ce vrei să cauți pentru a găsi o fotografie sau un clip video.

În fine, Clean Up este noutatea adevărată și apare ca o opțiune extra atunci când editezi imagini. La fel cum poți de câțiva ani deja pe Android să scoți anumite elemente din fotografii și Apple permite acum ceva similar. Poți lăsa AI-ul să detecteze posibilele elemente, sau poți desena tu peste ce vrei să ștergi. Este simplu, intuitiv și produce rezultate decente, cam la nivelul altor soluții de acest gen. Ce nu face încă Apple este să genereze elemente noi, așa cum am văzut deja la concurență.

iPhone Screen Mirroring

Voi încheia turul funcțiilor indisponibile în Europa cu iPhone Screen Mirroring. Culmea, aceasta nu este nici o funcție cu inteligență artificială, nici nu este ceva cu totul inovator. Doar afișează conținutul ecranului de pe smartphone pe un computer cu macOS. Poți accesa astfel aplicațiile instalate pe telefon de la distanță și poți face transfer de fotografii sau alte fișiere prin drag & drop din telefon pe Mac, o metodă de transfer de fișiere mai simplă și decât AirDrop și mult mai rapidă decât conexiunea pe cablu USB2, cât permite telefonul de față. Notificările de pe telefon intră direct în notificările din macOS, iar atunci când dai click pe una, se deschide aplicația de pe telefon în mod Screen Mirror.

Aceasta pare să fie momentan doar o funcție de bază, fără prea multe capabilități avansate. Nu permite, de exemplu, utilizarea camerei, chiar dacă există separat o funcție care permite folosirea camerei de pe iPhone drept webcam pe computer. Probabil că în timp va mai evolua și acest Screen Mirror, dar pot raporta că funcționează bine și este ușor de accesat. Foarte important însă: ambele dispozitive au nevoie de Bluetooth activ și să fie pe aceeași rețea Wi-Fi pentru a putea fi folosite în acest mod.

Mi se pare însă că Apple a cam întârziat prea mult cu această funcție pentru mai a reuși să uimească. Am testat astfel de capabilități pe dispozitive Huawei în urmă cu mulți ani prin Huawei Share. Și cu toate că multe dispozitive concurente au astfel de funcții în toată lumea, Apple a decis să nu ofere Screen Mirror și în Europa.

Apple este cu mult în urma concurenței

Trebuie să recunosc că nu am fost un fan al funcțiilor AI nici de pe telefoanele Samsung, nici de pe noile modele Pixel, dar măcar acolo există ceva diversitate și există niște funcții pe care să le poți arăta măcar prietenilor, chiar dacă ție nu ți se par utile. Cele de la Apple sunt într-un stadiu extrem de incipient, cu utilitate limitată și niciuna nu a reușit să mă impresioneze. După aceste funcții din iOS 18.1, care s-ar lansa cândva pe la sfârșitul lunii octombrie, Apple plănuiește să mai aducă noi capabilități precum generarea de imagini și emoji-uri cu AI, cât și integrare ChatGPT în Siri în următoarele luni.

Concluzia connect

În așteptarea acestor funcții, cred totuși că Europenii nu pierd mare lucru. Aș fi mai interesat despre moduri distractive și cu adevărat utile în care dezvoltatorii de pe App Store vor integra AI în aplicațiile lor, întrucât AI-ul Apple este momentan... plictisitor.

Etichete: , , , ,