Energy Expo - Join the revolution

SUA ar putea „despărți” Google de Chrome, Android și Google Play

Scris de | 9 octombrie, 2024
SUA ar putea „despărți” Google de Chrome, Android și Google Play

În urmă cu cinci ani, Google devenea o simplă „divizie” a conglomeratului „Alphabet”, în încercarea de a păstra compania „completă”, incluzând-o sub o umbrelă mai mare, care deține multiple entități separate. Se pare însă că acest plan nu a fost de ajuns pentru a satisface autoritățile americane, mai ales în urma celor mai recente acțiuni legale împotriva companiei, care au declarat în mai multe rânduri că Google este un „monopol”. Autoritățile americane creionează acum un plan prin care să forțeze Google să se divizeze, din nou, în mai multe companii, încercând să scoată de sub umbrela sa cele mai de succes produse și să le transforme în entități independente.

Chrome, Android și Play Store ar putea funcționa independent de compania-mamă

Departamentul Justiției din SUA are în plan să scoată de sub controlul companiei Google trei componente importante. În primul rând, Android, cel mai popular sistem de operare de mobil din lume, ar trebui să devină o companie separată. Ironic, Google a cumpărat la rândul său compania Android, fondată de Andy Rubin în urmă cu 20 de ani. Apoi, Google Chrome ar trebui să devină o entitate de sine stătătoare, o companie care ar trebui să se ocupe exclusiv de dezvoltarea celui mai folosit browser din lume. În cele din urmă, Google Play, care este luat în considerare aici drept un magazin de aplicații, și nu o componentă din Android, ar trebui să beneficieze de o conducere proprie, separată de cea a companiei-mamă.

Practic, Google ar rămâne o entitate care se va ocupa de serviciile online ale Alphabet. Aici intră căutările, reclamele și alte servicii conexe. Ideea din spatele acestei „dezbinări” ar fi pentru a păstra independența aplicațiilor și serviciilor în fața intereselor companiei Google. În prezent, browser-ul Chrome, sistemul de operare Android și magazinul Google Play favorizează produsele și serviciile Google în fața concurenței, iar datele colectate prin acestea ajută la îmbunătățirea algoritmilor Google, chiar dacă nu le folosești direct serviciile.

Google avertizează că utilizatorii ar putea avea de pierdut

Desigur, Google nu dorește ca acest lucru să se întâmple prea curând. Compania spune că aceste planuri, dacă vor intra în vigoare, vor „afecta negativ clienții, afacerile și dezvoltatorii de aplicații”. Compania spune că separarea Chrome și Android de Google ar avea efecte negative asupra modelelor de business ale celor două entități. Google investește miliarde în dezvoltarea lor și aceste investiții permit accesul gratuit și dezvoltarea lor în mod open-source. Cu un Android independent și fără acces la „trezoreria” Google, dispozitivele mobile s-ar putea scumpi, iar serviciile lor mobile ar fi mai slabe pe piața liberă în fața iOS și App Store, care vor avea avantajul unei companii imense în spate care le finanțează constant.

Scopul Departamentului de Justiție în această speță este să slăbească controlul pe care Google îl are în zona de căutări, puterea pe care o are în domeniul distribuției digitale de aplicații, limitarea acumulării de date pe care Google o face prin intermediul serviciilor și aplicațiilor sale și slăbirea controlului pe care îl are în domeniul publicității și monetizării online.

Acesta este doar un prim pas în ceea ce pare a fi un viitor proces care se va întinde pe mulți ani, în care Google va lupta din toate puterile să nu fie dezbinat.

Etichete: , ,

Sursa: Android Authority