Energy Expo - Join the revolution

MediaTek a lansat oficial Dimensity 9400, cu upgrade-uri majore pe toate planurile

Scris de | 9 octombrie, 2024
MediaTek a lansat oficial Dimensity 9400, cu upgrade-uri majore pe toate planurile

MediaTek a anunțat oficial noul chipset high-end Dimensity 9400 și pare să fie exact ceea ce sugerau și zvonurile. Vorbim despre un procesor echipat cu nuclee din generația nouă de la Arm, mult mai performant decât modelul de anul trecut la toate capitolele, în special la capitolul AI, și mai eficient energetic, datorită adopției tehnologiei de fabricație pe 3nm. De altfel, acesta este primul chipset pe 3nm care va ajunge în telefoanele cu Android. Anterior, doar Apple a lansat astfel de procesoare de mobil sub forma modelelor Apple A17 Pro, A18 și A18 Pro.

Dimensity 9400 aduce îmbunătățiri pe CPU, GPU și NPU de până la 100% față de generația anterioară

Noul Dimensity 9400 adoptă un nou nucleu principal: un Cortex-X925 la 3,62 GHz, pe design licențiat de la Arm. Acesta va lăsa sarcinile complexe pe baza celor trei nuclee Cortex-X4 la 3,3 GHz, nuclee care până anul trecut erau considerate nucleele cele mai performante dintr-un procesor de mobil. În cele din urmă, în locul unor nuclee „eficiente”, avem unele de performanță medie, patru la număr, de tip Cortex-A720, pentru sarcinile de bază. În total, aceste 8 nuclee ar trebui să aducă un aport de performanță de 35% în sarcini single-core și 28% în sarcini multi-core față de Dimensity 9300 de anul trecut.

Un upgrade și mai mare vom vedea la partea de procesare grafică. Dimensity 9400 adoptă noul GPU Arm Immortalis-G925, un model cu 12 nuclee, care promite cu 41% mai multă performanță în sarcini de redare 3D și o eficiență aproape proporțională: consum cu 44% mai mic.

Dar cele mai mari upgrade-uri se vor vedea la procesarea AI. MediaTek se laudă cu un nou NPU care este capabil să proceseze prompt-uri pentru LLM-uri cu 80% mai repede (50 token-uri pe secundă), și generare de imagini prin difuzie la viteză dublă (aport de performanță 100%). Cu astfel de specificații, Dimensity 9400 ar trebui să fie un chipset potrivit pentru noile telefoane cu funcții AI integrate, pentru dispozitive cu capabilități de gaming înalte și orice dispozitiv care necesită putere de procesare înaltă.

Noul chipset integrează și memorie L2 cache dublă, și memorie L3 cache cu 50% mai multă. Pentru memoria RAM avem acum suport pentru viteze de transfer de până la 10,7 Gbps, iar procesorul neural se laudă cu prima implementare de „antrenament on-device LoRA” de pe mobil.

Prețul ar putea fi avantajul acestui procesor

Într-un cuvânt, acesta este un chipset pentru flagship-uri, iar dacă testele realizate înainte de lansare se dovedesc a fi confirmate după ce vom vedea primele dispozitive cu Dimensity 9400 pe piață, MediaTek se va bucura de o opțiune competitivă în portofoliul său. Avantajul lui Dimensity 9400 față de Snapdragon 8 Gen 4/Elite, va fi însă prețul. Conform zvonurilor recente, modelul Qualcomm este cu aproximativ 50 dolari mai scump, iar asta se va reflecta și în prețurile dispozitivelor care vor integra cele două modele.

MediaTek a mai menționat și faptul că acest procesor este „pregătit” pentru dispozitivele tri-fold. Momentan, doar Huawei a lansat un astfel de dispozitiv pe piață, sub forma lui Mate XT Ultimate, iar acela folosește un procesor Kirin 9010, cu performanță de mid-range, așa că astfel de declarații nu au mare greutate în realitate.

Etichete: , , , ,

Sursa: Android Central