Energy Expo - Join the revolution

Samsung începe producția SSD-ului PM9E1 care atinge viteze de până la 14,5 GB/s

Scris de | 8 octombrie, 2024
Samsung începe producția SSD-ului PM9E1 care atinge viteze de până la 14,5 GB/s

Samsung începe să producă cele mai rapid SSD din portofoliul său, modelul PM9E1, compatibil cu magistralele PCI-Express 5.0. Având în vedere numele acestui model, este clar că nu este unul pentru publicul larg, întrucât acele modele sunt integrate de obicei în seriile 900 sub branding „Pro” sau „Evo”. Compania laudă acest model pentru „computere cu AI”, care au nevoie să acceseze rapid o cantitate mare de date.

Acesta ar putea fi modelul pe care Samsung va construi următorul SSD din seria „Pro” pentru piața consumer

PM9E1 folosește un nou controller, construit pe tehnologie de 5nm. Acest lucru va asigura un consum redus de energie, dar și temperaturi mai scăzute sub sarcină. SSD-ul beneficiază și de noile cipuri V-NAND de generație a opta, care sunt mai dense, deci vor fi prezente mai puține cipuri de memorie prezente pe suprafața sa.

Fiind un SSD care este compatibil cu standardul PCI-Express 5.0, acesta va putea atinge viteze de transfer duble față de modelele 990 Pro de până acum, care erau cele mai performante din portofoliul Samsung. PM9E1 va putea atinge 14,5 GB/s la citire și până la 13 GB/s la scriere, spre fericirea celor care antrenează algoritmi AI, care vor putea face transferuri rapide de seturi de date și le vor putea „alimenta” mai rapid către algoritm. Practic, se mai elimină un „bottleneck” în acest domeniu.

PM9E1 va fi disponibil în variantele „standard” pentru majoritatea SSD-urilor care nu folosesc memorie QLC. Vorbim despre 512 GB în varianta cea mai mică, 1 TB, 2TB și până la 4 TB în varianta superioară.

Pentru că est eun SSD mai avansat, Samsung PM9E1 integrează și diverse protocoale de securitate precum Secure Channel, Device Authentication și Firmware Tampering Attestation. Practic, nici dacă aceste componente ar fi interceptate undeva în lanțul de producție sau distribuție, aceste SSD-uri nu ar putea fi modificate pentru spionaj. Astfel de măsuri de siguranță sunt necesare mai ales în domenii precum AI, unde riscul de spionaj industrial este mare.

PM9E1 va fi disponibil mai întâi pentru producătorii de sisteme care vor livra computere echipate cu stocare de viteză foarte înaltă către companii. O versiune pentru consumatori din gama „Pro” va ajunge probabil pe piață mai târziu, probabil cu mai puține protocoale de securitate, pentru a atinge un preț mai mic. Momentan nu știm cât de scump este PM9E1, dar având în vedere că este un SSD premium de mare viteză, cu siguranță nu va fi ieftin.

Etichete: , , ,

Sursa: Samsung