Galaxy S25 și S25+ ar putea folosi procesoare MediaTek Dimensity

Scris de | 8 octombrie, 2024
Galaxy S25 și S25+ ar putea folosi procesoare MediaTek Dimensity

Samsung a început în ultima perioadă mai îndeaproape cu MediaTek, iar acest parteneriat ar putea culmina cu un chipset Dimensity la interiorul noilor modele Galaxy S25. Motivul pentru care producătorul sud coreean ar alege aceste procesoare ar fi imposibilitatea de a produce destule chipset-uri proprietar Exynos 2500 pentru a asigura necesarul pentru producția smartphone-urilor.

Exynos 2500 ar putea rata lansarea seriei Galaxy S25

Conform mai multor zvonuri din ultima perioadă, Samsung are dificultăți în creșterea randamentului de producție pentru chipset-urile Exynos 2500. Dintr-un wafer complet, doar 20% ar fi procesoare funcționale, ceea ce face producția lor greu de justificat din punct de vedere economic. Dacă ar produce cantități mari cu un randament atât de mic, acestea ar putea fi cele mai scumpe procesoare de mobil din piață, iar asta ar duce la creșterea prețului pentru telefoane la raft.

Samsung pare însă că are o soluție. Compania este deja parteneră Qualcomm de mulți ani, flagship-urile sale fiind echipate cu cel mai performant chipset al companiei americane în regiuni precum SUA sau China. Recent, seria S23 a oferit tuturor utilizatorilor chipset-uri Qualcomm, S24 Ultra a fost echipat cu exclusiv Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, în timp ce S24 și S24+ au venit cu Exynos în Europa.

Pentru seria Galaxy S25, Samsung ar putea adopta o strategie similară, dar cu chipset MediaTek în locul Exynos. S25 și S25+ ar putea adopta un Exynos 9400, chipset-ul care urmează să fie anunțat oficial chiar astăzi, în timp ce S25 Ultra ar continua „tradiția”, folosind un Snapdragon 8 Gen 4, probabil tot în versiune „for Galaxy”.

Google susține că un chipset Dimensity va fi adoptat de Samsung pe următoarele modele flagship

Acest zvon este întărit chiar de către Google, care a publicat un articol pe site-ul Google DeepMind unde este menționată utilizarea de chipset-uri Dimensity din gama flagship pe smartphone-uri Samsung. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat încă. Singurele chipset-uri Dimensity folosite de Samsung au fost până acum pe telefoane mid-range, iar recent doar tabletele Galaxy Tab S10 au trecut la Dimensity 9300.

Google și Samsung colaborează îndeaproape, inclusiv pentru dezvoltarea de procesoare, toate cele patru modele Google Tensor fiind realizate folosind design-uri Samsung „înrudite” cu Exynos. Este posibil ca această informație să fie o „scăpare” din partea angajaților Google, care au dezvăluit ceea ce știau, chiar dacă parteneriatul cu MediaTek nu era încă anunțat oficial de către Samsung, sau să fie o eroare a autorului.

„De exemplu, MediaTek, una dintre cele mai mari companii de design de cipuri din lume, a extins AlphaChip pentru a accelera dezvoltarea celor mai avansate cipuri ale sale — precum Dimensity Flagship 5G folosit în telefoanele mobile Samsung — îmbunătățind în același timp consumul de energie, performanța și suprafața cipului.”, Anna Goldie and Azalia Mirhoseini, Google DeepMind, September 2024.

Conform celor mai recente informații, Dimensity 9400 ar putea oferi performanță similară cu Snapdragon 8 Gen 4 și ar putea integra chiar un GPU mai performant.

Etichete: , , , , , , , ,

Sursa: Google DeepMind