Energy Expo - Join the revolution

Intel rezolvă problemele procesoarelor 13th Gen și 14th Gen

Scris de | 7 octombrie, 2024
Intel rezolvă problemele procesoarelor 13th Gen și 14th Gen

Imaginea celor de la Intel a avut de suferit în ultimele luni, după ce o problemă destul de serioasă și-a făcut apariția pe platformele Raptor Lake ale producătorului. În timp, procesoarele se pot degrada fizic, astfel încât performanța sistemului în care sunt montate este afectată în mod direct și iremediabil. Vestea a picat foarte prost pentru companie, mai ales că rivalii de la AMD se laudă cu procesoare performante și eficiente în ultima vreme.

Problema procesoarelor Raptor Lake pare că este cauzată de o problemă la nivelul microcodului. Pentru cei care nu vorbesc „procesoreza”, microcodul este practic modalitatea procesorului de înțelegere a sarcinilor complexe pe care le primește în utilizare normală. Fiind un element important al cipului, orice problemă la nivelul acestui microcod poate avea rezultate dezastruoase, și asta s-a întâmplat în situația de față. Din fericire, cei de la Intel s-au mișcat destul de bine și au lansat actualizarea de microcod 0x12B care rezolvă problema tensiunii prea mari. Iar pentru cei care ar fi putut fi afectați de acest bug, producătorul a anunțat că va extinde garanția procesoarelor din cele două generații afectate.

Conform unui purtător de cuvânt al Intel, compania a investigat problema și a găsit nu mai puțin de patru moduri în care procesoarele puteau suferi daune ireversibile. Actualizarea 0x12B închide toate aceste breșe, deci viitoarele daune sunt complet evitate odată cu update-ul. Problema rămâne însă pentru utilizatorii ale căror procesoare au rămas cu cicatrici după această pățanie: un simplu update nu este de ajuns, astfel este recomandată înlocuirea pe garanție a procesorului afectat.

Garanția extinsă oferită de producător a fost gândită cât să acopere chiar și primele batch-uri de procesoare Raptor Lake, deci nu contează când ați făcut upgrade – dacă trebuie schimbat procesorul, cei de la Intel nu vor refuza înlocuirea.

Etichete: , ,