Energy Expo - Join the revolution

Când se lansează, oficial, iOS 18.1 cu primele funcții Apple Intelligence

Scris de | 7 octombrie, 2024
Când se lansează, oficial, iOS 18.1 cu primele funcții Apple Intelligence

Conform Mark Gurman, specialistul în activitățile companiei Apple de la Bloomberg, Apple urmează să lanseze versiunea iOS 18.1, prima echipată cu funcții AI, abia la sfârșitul acestei luni. Apple a promis că primele capabilități Apple Intelligence vor debuta cândva luna aceasta, însă Gurman susține că acestea vor fi împinse cât mai departe posibil, până pe data de 28 octombrie.

Pe ce dispozitive Apple vei putea rula funcțiile AI introduse în iOS 18.1

iOS 18.1 va fi livrat alături de versiuni noi de iPadOS și macOS Sequoia, toate echipate cu aceleași funcții Apple Intelligence. Doar anumite dispozitive din portofoliul Apple vor avea însă acces la noile capabilități. Pe partea de smartphone-uri avem întreaga serie iPhone 16, cu cele mai recente patru modele, alături de cele două dispozitive iPhone 15 Pro de anul trecut.

În cazul tabletelor iPad, Apple Intelligence vine doar pe tabletele iPad Pro și iPad Air echipate cu procesoare din seria M. Vorbim despre iPad Pro 2021 cu M1, iPad Pro 2022 cu M2 și iPad Pro 2024 cu procesor M4, alături de modelele iPad Air 2022 și iPad Air 2024, cu procesoare M1, respectiv M2.

Cei care folosesc comptuere cu macOS au însă o selecție mai vastă de dispozitive pe care capabilitățile Apple Intelligence sunt disponibile. Vorbim despre trei generații de MacBook Air (M1, M2, M3), trei generații de MacBook Pro (M1, M2, M3), trei generații de Mac Mini (M1, M2, M3), două generații Mac Studio (M1 și M2), două generații iMac (M1 și M3)  și două generații de Mac Pro (M1 și M2).

Care sunt funcțiile AI pe care le livrează Apple mai întâi

Funcțiile Apple Intelligence care se lansează pe toate aceste dispozitive sunt însă unele de bază. Este vorba despre Writing Tools, posibilitatea de a reformula, corecta sau rezuma texte în oricare aplicație care permite asta, dar exclusiv în limba engleză pentru început. Aceste funcții vor fi folosite și în rezumarea notificărilor de pe ecranul principal, dar și în aplicația Mail, unde vor fi descrise mesajele pe scurt. Tot în Mail, Apple Intelligence va ordona mesajele primite în ordinea „importanței”, stabilită de AI.

Apoi, vine o nouă versiune de Siri, cu o nouă animație colorată în jurul ecranului, care poate primi și comenzi text, nu doar prin voce. Noua Siri poate recunoaște un limbaj mai natural și comenzi succesive, însă nu este momentan legată la ChatGPT și nici nu include funcții AI. Momentan, noul Siri este doar un upgrade minor, dar este promis și upgrade-ul cu AI pentru anul viitor.

În cele din urmă, funcțiile AI de la Apple vor permite editări foto rapide. Clean Up este prima funcție Apple Intelligence care debutează pe dispozitivele companiei, permițând ștergerea de elemente din fotografii și umplerea golurilor cu elemente generate. De asemenea, galeria foto din iOS și macOS va putea realiza cu AI montaje video sau galerii foto pe baza unor evenimente, sau cerințe speciale din partea utilizatorilor.

Doar acestea vin pe iOS 18.1 și celelalte sisteme de operare pe 28 octombrie. Genmoji, Image PlayGround, integrarea cu ChatGPT și multe altele, vor fi adăugate treptat în lunile care urmează, în alte actualizări de iOS, iPadOS și macOS. Funcțiile Apple Intelligence nu vor fi disponibile în Uniunea Europeană.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Sursa: Bloomberg