Energy Expo - Join the revolution

Apar primele cabluri USB4 2.0: ce știu să facă?

Scris de | 7 octombrie, 2024
Apar primele cabluri USB4 2.0: ce știu să facă?
Foto: Pixabay

Evoluția portului USB a accelerat în ultimii ani, standardul făcând trecerea de la versiunile 3.0 la 3.1 și alte câteva iterații într-un timp relativ scurt. Varianta cea mai recentă, USB4 devine din ce în ce mai populară pe computere noi și motivele sunt clare: vine cu un format simplu și universal (USB-C) și oferă niște specificații foarte atractive (viteze de până la 40 Gbps). De acum înainte, USB4 2.0 va rivaliza însă chiar și conexiunile Thunderbolt, întrucât noile cabluri promit transferuri de date prin USB la viteză dublă. Vestea vine din Japonia, de la Elecom, prima companie care a primit certificările necesare pentru fabricarea și comercializarea de astfel de cabluri.

USB4 2.0 promite viteză de transfer de 80 Gbps și încărcare la 240W

Se pare că există deja două variante de cabluri USB4 2.0: prima variantă oferă rate de transfer de până la 80 Gbps și încărcare la 60W pentru dispozitive, iar cea de-a doua variantă vine cu aceeași viteză de transfer dar cu încărcare la 240W (48V/5A) – adică „foarte fast-charge”. În plus, o conexiune USB4 2.0 oferă și pass-trough pentru DisplayPort. Adică oferă și semnal video cu suport pentru rezoluții de până la 8K la 60Hz. Noile cabluri de la Elecom vor fi lansate în decembrie 2024.

Singura problemă este unde le folosim. Momentan, nu știu de nicio platformă care să ofere suport pentru USB4 2.0. Versiunea precedentă, adică USB4 simplu poate fi găsit pe plăcile de bază cu chipset Intel Z790 și AMD X870/X870E. Bine, există și excepții precum ROG X670E Hero care este dotată cu două USB4. Până atunci începe însă adopția la nivel software, astfel Microsoft se joacă deja cu noul standard în versiunile Insider Preview ale lui Windows 11.

Suntem încă la începutul procesului de adopție al noului standard, deci ne putem aștepta să vedem primele PC-uri dotate cu așa ceva în cel puțin un an de-acum înainte… sau cine știe? Poate că „fură” Apple fața tuturor și introduce noul standard USB pe Mac-uri.

Etichete: , ,