Procesoarele pentru PC de la Huawei mai întârzie

Scris de | 5 octombrie, 2024
Procesoarele pentru PC de la Huawei mai întârzie

După ce au fost adăugați pe lista băieților răi de către guvernul Statelor Unite ale Americii, mulți au crezut că nu vom mai auzi mare lucru despre Huawei. Dar iată că sunt în continuare vii și dau tare din picioare întrucât spectatorii care urmăresc parcursul companiei chineze așteaptă să vadă dacă procesoarele Kirin pentru PC-uri se vor materializa. Pare că lansarea este iminentă, doar că în ultima vreme pare că data la care vom face cunoștință cu noile chip-uri a fost împinsă până în primul trimestru al anului viitor.

Cei de la Huawei încearcă să ocolească de ceva vreme toate sancțiunile impuse de Statele Unite. Dacă pe partea de software au reușit cât de cât să găsească o soluție funcțională, acum urmează partea aia grea: să facă progres și din punct de vedere hardware. Odată cu noua serie de telefoane Huawei Pura 70, am văzut cum se descurcă Kirin 9010, chip dezvoltat folosind litografia de 7nm a producătorului. Din nefericire pentru fanii brandului, performanțele sunt simțitor mai mici decât cele oferite de flagship-urile concurente. În realitate, performanța oferită de chip-ul chinezilor este comparabilă cu ce ofereau Apple și Qualcomm acum vreo doi-trei ani.

Cea mai mare piedică pe care o întâmpină Huawei este în continuare plaja foarte mică de companii cu care poate colabora. Mai exact sunt forțați să lucreze doar cu companii din China, astfel nicio șansă să pună mâna pe o mașinărie DUV de ultimă generație pentru dezvoltarea procesoarelor pe 4 nanometri sau chiar mai avansate. Singura variantă reală pentru Huawei în momentul de față rămâne SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) care tocmai a reușit să-și modifice mașinăriile DUV pe care le-aveau în fabrici pentru a putea lucra pe o litografie de 5nm.

Asta nu înseamnă însă că vom vedea prea curând procesoare Kirin pe 5 nm, mai ales că acum, la început, costul de producție pentru aceste chip-uri va fi mare și foarte lent. Cu toate astea există și o veste bună în toată povestea: noile procesoare Kirin pentru PC ar putea oferi aceeași performanță multi-core ca și M3-ul de la Apple.

Etichete: , ,