O nouă victimă Nintendo: Ryujinx, un alt emulator de Switch, a fost închis

Scris de | 2 octombrie, 2024
O nouă victimă Nintendo: Ryujinx, un alt emulator de Switch, a fost închis

Războiul Nintendo împotriva emulatoarelor continuă. După succesul pe care l-a avut la începutul acestui an împotriva dezvoltatorilor emulatorului Yuzu, producătorul japonez de console a reușit acum să închidă și Ryujinx, cel mai avansat software care permitea rularea de jocuri pentru Nintendo Switch pe alte platforme. De această dată, nu s-a mai ajuns în tribunal, dezvoltatorii acceptând oferta de a retrage software-ul de bunăvoie.

Singurul emulator de Nintendo Switch încă existent, Ryujinx, închis la cererea Nintendo

Ryujinx era considerat un software „imun” la atacurile legale din partea Nintendo, întrucât dezvoltarea software-ului se zvonea că are loc în Brazilia, unde emulatoarele sunt complet legale. Totuși, victoria Nintendo de la începutul anului pare să fi fost de ajuns pentru a speria dezvoltatorii independenți din spatele acestui proiect.

Nintendo pare că l-a abordat pe „gdkchan” cel care conducea echipa Ryujinx. Deși nu se știe în ce au constat discuțiile dintre reprezentanții companiei japoneze și liderul emulatorului, concluzia a fost că Ryujinx va fi scos de pe internet. În consecință, proiectul nu se mai găsește listat pe GitHub, acolo unde codul sursă al emulatorului era public. Anunțul a fost făcut pe profilul oficial de pe rețeaua X și pe canalul de Discord unde comunitatea Ryujinx se adună online.

„Ieri, gdkchan a fost contactat de Nintendo și i s-a oferit un acord pentru a opri lucrul la proiect, a elimina organizația și toate activele asociate aflate sub controlul său. În așteptarea confirmării dacă va accepta acest acord, organizația a fost deja eliminată, așa că cred că e sigur să spunem care va fi rezultatul. În loc să vă las doar cu panică și speculații, am decis să scriu acest mesaj scurt pentru a oferi o încheiere.

Aceste cuvinte sunt ale mele. Nu vreau să vorbesc în numele altora de aici, așa că țineți cont de acest lucru în timp ce citiți.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit cu cod, documentație sau rapoarte de erori la proiect. Vă mulțumesc tuturor pentru că ne-ați urmărit pe parcursul dezvoltării. Am reușit să învăț o mulțime de lucruri noi despre jocuri pe care le iubesc, să mă bucur de ele cu calități noi și în circumstanțe unice, și sunt sigur că toți aveți experiențe similare. Îmi extind mulțumirile mele masive către echipa noastră de moderare, care a fost aici de-a lungul acestor circumstanțe dificile și a găsit mereu moduri de a face lumină din acestea.”, a declarat rip in peri peri, unul dintre dezvoltatorii Ryujinx.

Cel mai probabil, gdkchan a fost speriat de concluzia conflictului dintre Nintendo și Yuzu. Nu doar că dezvoltatorii acelui emulator au fost obligați să șteargă conținutul de pe internet cu forța, prin invocarea DMCA, dar au trebuit să predea tot hardware-ul și software-ul folosit pentru a realiza emulatorul. Mai mult, aceștia au trebuit să plătească daune în valoare de 2,4 milioane de dolari către Nintendo.

Etichete: , , , ,

Sursa: The Verge