Microsoft renunță la HoloLens în timp ce Apple, Meta și Snap abia intră în domeniul AR

Scris de | 2 octombrie, 2024
Microsoft renunță la HoloLens în timp ce Apple, Meta și Snap abia intră în domeniul AR

Companii precum Apple, Meta și Snap par să investească mulți bani și resurse umane în dezvoltarea de noi tehnologii de realitate augmentată, însă Microsoft tocmai a decis să iasă din acest spațiu, în ciuda faptului că lucrează de multă vreme la produse de acest gen. Compania a anunțat că HoloLens 2 nu va mai fi produs, în timp ce suportul software pentru modelul original se încheie peste doar câteva luni.

HoloLens 2 iese din producție, dar va mai primi actualizări software

Microsoft a anunțat că HoloLens 2 iese din producție, ceea ce înseamnă că cei care își mai doresc un astfel de dispozitiv, au timp limitat pentru a mai cumpăra unul, întrucât va mai fi disponibil doar în limita stocurilor existente. La 3.500 de dolari americani, probabil că nu se vor înghesui prea mulți să cumpere headset-ul AR de la Microsoft, mai ales când luăm în calcul că este un produs „enterprise”, nu unul pentru consumatorii de rând.

Compania promite actualizări de securitate și pentru a corecta alte probleme critice până în 2028 pentru HoloLens 2, în timp ce originalul HoloLens va primi ultimul său update de software anul acesta, pe 10 decembrie.

Eșecul HoloLens era însă evident de câțiva ani deja. Compania a realizat un produs foarte scump și cu utilitate limitată. Deși are un preț la fel de mare precum Vision Pro, acesta are doar două ecrane care pot proiecta elemente vizuale deasupra câmpului vizual al utilizatorului, undeva în centru, într-o zonă limitată. În 2022, un model HoloLens 3 a fost anulat înainte să intre în producție, iar de atunci compania nu a mai vorbit prea mult în public despre aceste dispozitive.

Entuziasmul Microsoft pentru domeniul AR a fost îndreptat recent către inteligența artificială. Microsoft investește serios în eforturile de a integra AI în sistemul de operare Windows 11, cu noile funcții Copilot+, care au la bază tehnologia dezvoltată de OpenAI.

Microsoft, întotdeauna în afara „trend-ului”?

Pentru prima dată după mulți ani însă, Microsoft pare să fie  „pe trend” nu în afara lui. Compania a ratat multe momente importante din tehnologie, în principal pentru că venea pe piață cu ele prea devreme, sau prea târziu. De exemplu, Microsoft avea tablete cu Windows încă de pe vremea XP, dar abia când Apple a venit cu iPad-ul, cu un sistem de operare mai simplu, această categorie s-a bucurat de un adevărat succes. Apoi, Microsoft a adus sistemul de operare Windows Phone pentru a concura cu Android și iOS, însă a făcut asta prea târziu, când cele două aveau deja piața împărțită. Compania a dezvoltat anterior Windows Mixed Reality, software dedicat dispozitivelor de realitate virtuală pentru Windows, dar a renunțat la idee anul trecut, când a oprit suportul software pentru acesta. Acum, din nou, în domeniul AR Microsoft pare să fi fost cu câțiva ani înaintea curentului cu HoloLens.

Abia anul acesta Apple a lansat Vision Pro, primul său dispozitiv care este concentrat în mod special pe funcții AR și VR, iar Meta tocmai a prezentat ochelarii Orion, care proiectează o interfață virtuală pe lentilele utilizatorilor. Chiar și Snap Inc.,  compania din spatele rețelei de socializare Snapchat, a prezentat recent Spectacles 5, o pereche de ochelari AR cu un sistem de operare proprietar.

HoloLens 2 este însă un dispozitiv învechit, deja. Acesta a fost lansat în 2019, iar în lipsa unui upgrade hardware, nu putea oricum să țină pasul cu noile apariții din domeniu.

Etichete: , , , , , , , ,

Sursa: Engadget