Apple Vision Pro rămâne fără aplicație YouTube

Scris de | 2 octombrie, 2024
Apple Vision Pro rămâne fără aplicație YouTube

YouTube, Spotify și Netflix par că transmit un mesaj către Apple prin absența aplicațiilor dedicate pentru Vision Pro. Un dispozitiv nu poate deveni un „hit” dacă acesta nu vine cu aplicațiile pe care utilizatorii și le doresc. Iar acum YouTube dă încă o lovitură acestui dispozitiv, prin cererea de a scoate din App Store aplicația Juno, cea care permitea accesul la serviciul de streaming video. Practic, singura metodă de a urmări clipuri pe YouTube în Vision Pro rămâne în browser.

Google a ales să ceară eliminarea Juno, aplicația care adapta interfața web YouTube la mediul VR

În ciuda hype-ului de la începutul acestui an, Vision Pro, casca de realitate virtuală și augmentată de la Apple, pare să fie abandonată chiar și de către cei care au cumpărat-o la lansare. Iar acum ai un motiv în minus să o cumperi, dacă nu poți urmări nici măcar YouTube într-o interfață „imersivă”, ci doar în browser, ca pe un PC.

Google amenința încă din aprilie dezvoltatorul aplicației Juno, Christian Selig, că „încalcă regulamentului API-urilor YouTube”, dar aceasta susține că aplicația este realizată fără să folosească API-urile publice ale serviciului de streaming. Selig spune însă că, de fapt, aplicația era un simplu browser cu instrucțiuni mai avansate, care permitea modificări de interfață prin intermediul unor parametri CSS, care să adapteze interfața site-ului YouTube la casca Vision Pro. Aplicația lui nu acoperă logo-urile oficial YouTube, nu folosește API-uri și respectă toate regulile de pe App Store.

Cu toate acestea, aplicația a fost eliminată din oferta magazinului Apple, iar Selig spune că nu va încerca să se lupte cu Google în această situație.

„Juno a fost un proiect hobby distractiv pentru mine de construit. Ca dezvoltator, am vrut să câștig experiență în crearea pentru Vision Pro, iar ca utilizator, am dorit o modalitate plăcută de a viziona YouTube pe acest nou dispozitiv interesant. Drept urmare, mi-a plăcut foarte mult să construiesc Juno, dar mereu am văzut-o ca pe o aplicație pe care am construit-o pur și simplu pentru distracție.

Din acest motiv, nu am niciun interes să transform acest lucru într-o luptă masivă (cel puțin nu mai mult decât am luptat prin emailuri în ultimele luni), similar cu ce s-a întâmplat cu Reddit acum câțiva ani. Asta ar fi exact opusul distracției. Sper că este de înțeles.”, a scris Christian Selig pe blog-ul său

Situația este și mai ciudată întrucât Google, deși a promis o aplicație dedicată YouTube pentru Vision Pro încă din februarie, nu a mai făcut alte declarații în acest sens de atunci. Practic,  Google, refuză să lanseze o aplicație oficială, dar nici nu permite altor dezvoltatori să creeze o alternativă. Cumva, pare să fie mai degrabă un nou atac la adresa Apple, întrucât Vision Pro poate rula aplicații de iPad, dar dezvoltatorii trebuie să bifeze disponibilitatea pe Vision Pro pentru fiecare în parte. Google a ales să nu facă asta. De asemenea, o aplicație „VR” de YouTube există deja pe dispozitivele Meta Quest și ar putea fi adaptată și la Vision Pro.

De altfel, Google lucrează alături de Samsung la o alternativă la Vision Pro, bazată pe sistemul de operare Android. Cu siguranță, acel dispozitiv va avea o aplicație YouTube disponibilă la lansare.

Etichete: , , , , ,