Energy Expo - Join the revolution

AMD vine cu noi update-uri BIOS care ar trebui să mai rezolve din problemele procesoarelor Zen 5

Scris de | 2 octombrie, 2024
AMD vine cu noi update-uri BIOS care ar trebui să mai rezolve din problemele procesoarelor Zen 5
FOTO via AMD

AMD lansează noi actualizări de BIOS care vor îmbunătăți performanța procesoarelor Ryzen 9600X / 9700X și vor rezolva unele probleme legate de latență. Îmbunătățirile de performanță și reducerea latenței vin la aproximativ o lună după review-urile dezamăgitoare ale procesoarelor desktop Zen 5 și sunt lansate alături de actualizările Windows 11, care includ optimizări specifice pentru procesoarele AMD în ceea ce privește „branch prediction” atât pentru cipurile Zen 4, cât și Zen 5.

Jurnaliștii și vlogerii hardware au punctat că există o latență între nuclee mai mare decât se așteptau la seria de procesoare desktop Ryzen 9000, iar acum AMD a abordat această problemă cu o nouă optimizare de BIOS.

Cele mai recente actualizări AMD pentru plăcile de bazăpe socket AM5 includ firmware-ul AGESA PI 1.2.0.2, despre care AMD spune că va rezolva unele „cazuri speciale” în care este nevoie de două „tranzacții” pentru citirea și scrierea informațiilor atunci când acestea sunt partajate între diferite părți ale unui procesor Ryzen 9 9000. „Am reușit să înjumătățim numărul de tranzacții în acest caz, ceea ce ajută la reducerea latenței între nuclee în modelele multi-CCD,” spune și AMD.

AMD promite o creștere de 10% a performanței pentru 9700X, cu noul mod de 105 wați. Această actualizare de BIOS include și o nouă opțiune cTDP de 105 wați pentru a crește puterea termică a procesoarelor Ryzen 9600X și 9700X. „Aceste procesoare au fost validate pentru 105W încă de la lansare, astfel că nu vor fi împinse dincolo de limitele lor de design”, spune AMD. „Acest boost este benefic în special pentru sarcinile multi-thread, dar s-ar putea să observați unele îmbunătățiri și în alte aplicații”.

În schimb, va trebui să te asiguri că folosești o soluție de răcire care să facă față modului de 105 wați, iar AMD spune că totul ar trebui să ducă spre o performanță cu aproximativ 10% mai mare pe Ryzen 9600X și 9700X. Acest mod nou nu va anula garanția de la producător.

Etichete: , , ,

Sursa: via The Verge