Energy Expo - Join the revolution

Vivo este primul producător care oferă update la Android 15, înaintea Pixel

Scris de | 1 octombrie, 2024
Vivo este primul producător care oferă update la Android 15, înaintea Pixel

Google ne-a surprins pe toți atunci când a lansat seria Pixel 9 la final de august, dar fără Android 15 preinstalat. Telefoanele sale erau, de obicei, cele care dădeau startul actualizărilor la noua versiune a sistemului de operare, însă anul acesta Vivo pare să fie compania care conduce la acest capitol. Producătorul chinez deja începe să actualizeze flagship-urile sale recente cu noul Funtouch OS 15, noua versiune a software-ului său proprietar, bazat pe Android 15.

Funtouch OS 15 cu Android 15, disponibil pe cele mai recente modele high-end de la Vivo

Primele modele vizate de acest update la Android 15 sunt flagship-urile din seria Vivo X100, modelul flagship Vivo X Fold 3 Pro și iQOO 12, flagship-ul brand-ului secundar al companiei. Funtouch OS 15 vine cu îmbunătățirile standard din Android 15, însă și cu o serie de funcții AI proprietare Vivo. Printre acestea se numără o unealtă de ștergere a elementelor din fotografii, posibilitatea de a șterge umbre din imagini și transcriere live a înregistrărilor audio.

Din păcate, vivo a părăsit România în urmă cu aproape un an, înainte ca modelele din seria X100 să ajungă în magazinele locale. Astfel, doar cei care au importat astfel de modele ar putea testa noul Funtouch OS 15 aici.

Google și Samsung întârzie cu update-urile

Această lansare este ciudată în contextul în care Google dezvoltă sistemul de operare, dar și telefoanele Pixel intern, însă acestea nu au încă acces la o versiune finală, considerată „stabilă”. Utilizatorii de Pixel pot doar să testeze momentan versiuni beta ale sistemului de operare, la fel ca cei care folosesc Samsung, Oppo sau oricare alte brand-uri care încă testează noua versiune.

Android 15 în varianta finală AOSP (Android Open Source Project), este disponibil încă de la începutul lunii septembrie. Astfel, toți producătorii au avut acces la sursele Android în același timp, însă vivo pare să fie prima companie care a trecut „linia de finish” în timp record. Modelele Pixel 9 vor primi această actualizare pe la mijlocul lunii octombrie, în timp ce Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume și compania care promite suport software la fel de robust precum Google, timp de 7 ani, încă nu a făcut niciun anunț în legătură cu disponibilitatea OneUI 7, nici măcar în versiune beta.

Probabil că primul update de Android 15 pentru telefoanele Samsung ar putea fi lansat în variantă finală spre sfârșitul anului.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Android Central