Energy Expo - Join the revolution

Se scumpesc telefoanele? Prețurile Snapdragon 8 Gen 4 și Dimensity 9400 au crescut

Scris de | 1 octombrie, 2024
Se scumpesc telefoanele? Prețurile Snapdragon 8 Gen 4 și Dimensity 9400 au crescut

În următoarele câteva luni, producătorii de smartphone-uri vor lansa pe piață noile lor flagship-uri, echipate cu Snapdragon 8 Gen 4/Elite și Dimensity 9400 de la MediaTek. Acestea ar putea fi însă semnificativ mai scumpe decât modelele din anii precedenți, întrucât prețul noilor cipuri ar fi cu 20% mai mare. Un avantaj are însă modelul nou de la MediaTek, care ar fi cu aproximativ 35 de dolari mai ieftin decât cel de la Qualcomm.

Digital Chat Station, leaker cunoscut din China, a publicat pe contul său de pe rețeaua Weibo că noile procesoare flagship se scumpesc anul acesta. Dimensity 9400 are un preț estimativ de 155 de dolari americani, pe când Snapdragon 8 Gen 4 ar fi cam 190 de dolari americani. Acesta a făcut și comparația acestui preț al unei singure componente dintr-un smartphone de top, cu prețul unui telefon mid-range complet.

Snapdragon 8 Gen 4 și Dimensity 9400 cu 20% mai scumpe față de generația anterioară

Motivul pentru această scumpire pare să fie noul proces de fabricație N3E de la TSMC, care este semnificativ mai scump. Astfel, noile procesoare vor aduce un adevărat aport de performanță și eficiență, dar aceste avantaje nu sunt gratuite.

Desigur, aceste prețuri prezentate de DCS nu sunt obligatoriu prețurile pe care le vor plăti partenerii MediaTek și Qualcomm pe lanțul de aprovizionare. De altfel, anul trecut și prețul lui Snapdragon 8 Gen 3 era estimat tot pe la 200 de dolari americani.

Alte surse, precum leaker-ul IceUniverse, susțin însă că prețul pentru Snapdragon 8 Gen 4 ar fi semnificativ mai mare, pe la 240 de dolari americani. Prețul mult mai mare ar fi justificat de utilizarea nucleelor proprietare Oryon, în defavoarea nucleelor Cortex de la Arm. De altfel, Dimensity 9400 este așteptat să fie echipat exclusiv cu nuclee și GPU-uri cu design „standard” de la Arm și de aceea ar putea păstra un preț mai mic.

Scumpiri pe lanțul de aprovizionare pe piața de smartphone-uri înseamnă însă scumpiri la raft pentru clienți. Costurile extra vor fi incluse în prețurile dispozitivelor, sau vor dispărea și mai multe elemente din cutii. Cel mai simplu mod pentru a reduce costul unui dispozitiv acum este scoaterea accesoriilor din pachet, precum încărcătoare sau huse, lucru care duce și la realizarea unor pachete mai mici, mai eficiente de transportat. Poți pune mai multe telefoane în cutii mai subțiri pe un singur palet, ceea ce înseamnă că poți transporta mai multe telefoane deodată.

Rămâne de văzut ce vor face brand-urile care au scos deja accesoriile din cutie. Vor alege să „asimileze” acest cost și să păstreze prețul constant la raft față de anii precedenți, sau să scumpească produsele?

Etichete: , , , , ,

Sursa: via Android Authority