Energy Expo - Join the revolution

Snapdragon 8 Gen 5 ar putea asigura un salt major de performanță pe S26 Ultra

Scris de | 27 septembrie, 2024
Snapdragon 8 Gen 5 ar putea asigura un salt major de performanță pe S26 Ultra

Se întâmplă din ce în ce mai des, dar deja încep să apară zvonuri despre generațiile de smartphone-uri pe care le vom primi peste doi ani, înainte ca noile modele să ajungă pe piață. Știm astfel câte ceva despre planurile Apple din 2025 cu iPhone 17 „Slim” încă de dinaintea lansării seriei 16, iar acum începem să aflăm noutăți despre hardware-ul pe care îl vom regăsi în Galaxy S26 Ultra, înainte ca S25 Ultra să fie anunțat oficial.

Avem deja informații despre următorul procesor Qualcomm, din 2025: frecvență de până la 5 GHz

De data aceasta nu avem o sursă de foarte mare încredere, întrucât utilizatorul „The Undead” de pe Weibo nu are încă un istoric de zvonuri care au fost eventual verificabile, însă acesta spune că generația Snapdragon 8 Gen 5, cea care urmează după modelul Gen 4 (sau Elite?) de anul acesta, va aduce îmbunătățiri și mai mari de frecvențe datorită unui nou proces de fabricație de la TSMC.

Este vorba despre N3P, procesul de generație nouă care permite o miniaturizare și mai mare a tranzistorilor și care aduce de la sine o eficiență crescută în materie de eficiență energetică. Astfel, Snapdragon 8 Gen 5 ar putea fi realizat tot într-o configurație 2+6, așa cum este așteptat pentru Gen 4, dar cu frecvențe semnificativ mai mari. De exemplu Gen 4 este așteptat cu o frecvență de 4,37 GHz pe nucleele Oryon principale și de 2,8 GH pe nucleele secundare, mai eficiente.

Saltul la Snapdragon 8 Gen 5 ar fi însă unul enorm, cu frecvență de până la 5 GHz pe nucleele mari și de până la 4 GHz pe cele mai mici. Astfel, trecerea de la Gen 4 la Gen 5 ar putea fi echivalentă cu un upgrade de două generații. Se pare că vor exista însă două versiuni ale cipului care este așteptat pe piață abia anul viitor prin octombrie. Versiunea produsă de TSMC ar putea atinge aceste valori, pe când o variantă diferită, produsă în fabricile Samsung, folosind procesul de fabricație SF2, pe 2nm. Probabil această versiune din fabricile Samsung va fi ediția „for Galaxy”, care va fi folosită de companie pentru a produce modelele S26. Datorită unui proces de fabricație și mai eficient, acest model ar putea fi și mai performant decât cel produs în masă de TSMC.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Sursa: via Phone Arena